Съдържание

Посетители

В момента има 35  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2022 г.

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД И С.Б. и И. Б.

документация за Уведомление за Проект за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград за поземлени имоти с идентификатори 04279.152.10 и 04279.152.18, местност Герено Ш.12 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с цел предвиждане на предимно производствена устройствена зона „Пп“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Основната цел на проекта на изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 по Протокол № 3 от 25.02.2011 г. на Общински съвет- Благоевград за поземлени имоти с идентификатори 04279.152.10 и 04279.152.18 по КККР на гр. Благоевград е предвиждане на предимно производствена устройствена зона „Пп“, при спазване на следните показатели:
- Максимална стойност на Кинт – 2.5;
- Плътност на застрояване – максимум 60%;
- Плътност на озеленяване – минимум 20 %;
- Височина на застрояване – до 10 м.
Изработването на Проекта за изменение на ОУП на община Благоевград е допуснато с Решения №191 и 192/29.05.2020 г. на Общински съвет - Благоевград.
След промяна на устройствената зона, бъдещите инвестиционни намерения са свързани с изграждане цех за пакетиране на хранителни стоки и складова база. Електрозахранването е предвидено да се осъществи чрез изграждане на трафопост в имота, който ще се захрани от ВЕЛ 20 кV „Кладенци“. Предвижда се изграждане на собствен водоизточник в имота с цел осигуряване на необходимите количества вода за бъдещия обект. Отпадъчните води е предвидено да се заустват в изгребна яма в имота.
Изменението на ОУП се отнася за имоти с идентификатори 04279.152.10 и площ 7.975 дка, и 04279.152.18 с площ 11.988 дка по КККР на гр. Благоевград, предвид което изменението се счита за незначително и съгласно разпоредбите на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Проектът за изменението на ОУП на община Благоевград, следва да се одобрява от Общински съвет на община Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имотите, предмет на настоящия проект за изменение на ОУП на община Благоевград се установи, че същите:
- не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ);
- не попадат в границите на защитени зони, като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
Проектът за изменение на ОУП попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.