Съдържание

Посетители

В момента има 240  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2021 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „ФЕРМА МЕРКЕЗ“ ООД

документация за инвестиционно предложение: “Изграждане на комбинирана кравеферма за месодайно говедовъдство с капацитет до 300 бр. животни в поземлен имот с идентификатор 17395.112.6, местност „Мочура“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 17395.112.6 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград е с площ 4691 кв. м и начин на трайно ползване „нива“.
В поземлен имот 17395.112.9 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград (съседен на гореописания и собственост на същия възложителя) има изградена кравеферма на площ от 1395 кв. м. с линия за отглеждане (угояване) на около 150 бр. едри преживни животни за месодобив. За инвестиционно предложение „Изграждане на кравеферма с капацитет 150 животни в поземлен имот с идентификатор 17395.112.9, местност „Мочура“, землище на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда в рамките на която е извършена и процедура по оценка за съвместимост (ОС) с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, приключила с Решение № БД-31-ПР/2013 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда на директора на РИОСВ-Благоевград.
Съгласно наличната в РИОСВ – Благоевград информация и документация обектът е въведен в експлоатация с Удостоверение № 42/02.12.2016 г. от гл. архитект на община Гоце Делчев. Електрозахранването на обекта се осъществява чрез дизелов агрегат, а водоснабдяването с цистерна за питейна вода. Отпадъчните води се заустват в изгребни ями за отпадни води.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда в поземлен имот с идентификатор 17395.112.6 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград да се изгради комбинирана кравеферма със застроена площ до 3000 кв. м, в която ще се отглеждат полуинтензивно общо до 300 бр. животни – до 100 бр. месодайни крави с телета за отбиването им и до 200 бр. телета за интензивно угояване до достигане на подходящо живо тегло за клане.
Съгласно представената информация инвестиционното предложение е във връзка с изградената в поземлен имот с идентификатор 17395.112.9, местност „Мочура“, землище на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград кравеферма.
Предвижда се в кравефермата да се изградят обслужващи и спомагателни сгради и съоръжения – сеновал за съхранение на сламата за постеля и торова лагуна (торохранилище с обем 2 160 м3) за твърдия и течния тор и следното технологично оборудване: хидравлични скрепери, склад за резервни части, компресори и вакуум помпи, склад за лекарства.
Водоснабдяването ще се осъществи, чрез изграждане на тръбен кладенец в границите на имота с прогнозна дълбочина до 9 м, със следните координати: N 41034’48.24“ и E 23045‘8.68“. За водопой на животните ще бъдат нужни до 15 м3/ден, а за противопожарни нужди до 180 м3/година.
Не се предвижда формиране на битово-фекални отпадъчни води от дейността на обекта. Обслужващият персонал на кравефермата ще се помещава в сградата на действащия в съседство (поземлен имот с идентификатор 17395.112.9) животновъден обект. Торовите пътеки в кравефермата ще се почиства „на сухо“, посредством скреперна инсталация. Не се предвижда миене на помещенията. Формираните промишлени отпадъчни води, представляващи течна торова маса, ще се отвеждат в предвидена за изграждане на територията на имота стоманобетонова (водоплътна) торова лагуна за съхранение на течен и твърд тор за около 120 дни.
Електрозахранването на имота е предвидено да се извършва от дизелов агрегат с мощност до 30 kW.
Достъпът до имота ще се осъществява от юг, по полски път, през напоителен канал.
Предвид гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение е разширение, което самостоятелно попада в т. 1, буква „д“ на Приложение № 2 от ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-19(7)/17.05.2021 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на Защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същият попада в границите на една защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002076 “Места”, определен със заповедта за обявяването й.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Гоце Делчев и директора на БДЗБР.