Съдържание

Посетители

В момента има 274  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2021 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „ЛИКОВЦИ“ ООД

документация за инвестиционно предложение: „Реконструкция и модернизация на инсталация за производство на пелети във фабрика „Съни Тера“, находяща се в поземлен имот с идентификатор 40052.1.326, местност Орловец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Крупник, община Симитли, област Благоевград

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация с уведомлението за горното инвестиционно предложение и наличната такава в РИОСВ-Благоевград в поземлен имот с идентификатор 40052.1.326, местност Орловец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Крупник, община Симитли, област Благоевград е изградена фабрика за производство на пелети „Съни Тера“.
Новият собственик на фабриката за производство на пелети е „Ликовци“ ООД. От директора на РИОСВ-Благоевград на Дружеството е издаден Регистрационен документ за третиране на отпадъци под №01-РД-568-0 от 14.09.2020 г. Капацитетът на инсталацията за оползотворяване на дървесни отпадъци е 2 т/час.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда реконструкция и модернизация на инсталация за производство на пелети с цел повишаване на капацитета на фабриката до 2500 кг/час и елиминиране на недостатъците по отношение на прахоулавянето.
Съществуващата пелетна инсталацията е с циклонна сушилня с индиректен контакт за сушене на дървесните частици. Сушилния агент се получава от два броя котли с топлинна мощност по 1 000 кВт всеки, които изгарят пелети. Всеки котел е със самостоятелно изпускащо устройство (КЗ и К4). Емисиите от циклонната сушилня се изпускат в атмосферния въздух посредством две изпускащи устройства - въздуховод (К1) и въздуховод (К2), като преминават за пречистване през ръкавен филтър с механично изтръскване.
С реконструкцията на пелетната инсталация се предвижда монтиране на следните нови възли и съоръжения:
- триходова ротационна сушилня с директен контакт за сушене на дървесен чипс. Като сушилен агент ще се ползват димните газове от котел, който ще изгаря изсушен чипс (част от изсушеният чипс след барабанната сушилня ще постъпва по транспортна лента посредством шнек в котела за изгаряне);
- емисиите от ротационната сушилня ще се отделят в атмосферния въздух посредством изпускащо устройство, като преди това ще преминават за пречистване през циклон;
- бункер за съхранение на сухият материал (чипс). По- едрата фракция чипс сух чипс ще постъпва в чукова мелница за дораздробяване на чипса;
- пелет преса (Paladirq), на която постъпва раздробеният материал за гранулиране на пелетите. Пелет пресата е с капацитет 2.5 т/час пелети;
- вибротранспортьор за горещи пелети, който посредством елеватор ги транспортира до охладителна кула, след което постъпват в бункер за готови пелети;
- за обезпрашаване чуковата мелница, охладителната кула и пакетажния модул се предвижда ръкавен филтър, като утаените от ръкавния филтър дървесни частици ще постъпват в бункера за сух материал
Като суровина за производството на пелети ще се ползва обла дървесина и дървесни отпадъци от „Булпал” ООД и други юридически лица. За раздробяване дървесината ще преминава през съществуваща дробилка (Pezzolato).
Във връзка с гореизложеното инсталацията за производство на пелети се явява нова, поради подмяна на по-голяма част от възлите и съоръженията, пред което така заявеното инвестиционно предложение за „Реконструкция и модернизация на инсталация за производство на пелети във фабрика „Съни Тера“, находяща се в поземлен имот с идентификатор 40052.1.326, местност Орловец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Крупник, община Симитли, област Благоевград“ попада в т. 11, буква „б“ на Приложение № 2 от ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-293(1)/25.01.2021 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2016 – 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони чрез процедурата по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.).
След анализ на представената информация и документация, на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони, според която инвестиционното предложение „Реконструкция и модернизация на производството на пелети във фабрика „Сън Тера“, находяща се в поземлен имот с идентификатор 40052.1.326, местност Орловец по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Крупник, община Симитли, област Благоевград“ няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху типове природни местообитания, видове и техните местообитания, включително и птици, предмет на опазване в защитените зони.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Симитли и кметство с. Крупник и директора на БДЗБР.