Съдържание

Посетители

В момента има 245  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2021 г.

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД и „ВИМ - Х“ ЕООД

документация за Уведомление за „Проект на изменение на Общ устройствен план (ОУП) на община Благоевград за поземлен имот с идентификатор 04279.146.9 в местността Таушанка по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с цел предвиждане на предимно производствена устройствена зона „Пп“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Основната цел на проекта на изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 от Протокол № 3 от 25.02.2011 г. на Общински съвет - Благоевград за поземлен имот с идентификатор 04279.146.9 в местността Таушанка по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград е предвиждане на предимно производствена устройствена зона „Пп“, при спазване на следните устройствени показатели:
- Височина на застрояване - до 10 м;
- Максимална стойност на Кинт. - 2,5;
- Плътност на застрояване - максимум 60 %;
- Минимална озеленена площ - 20 %.

Изработването на Проекта на изменение на ОУП на община Благоевград е допуснато с Решение № 343 по Протокол № 14/11.09.2020 г. от проведено заседание на Общински съвет - Благоевград.
С изменението на ОУП на община Благоевград се предвижда промяна предназначението на територия с площ 6302 кв. м за „шоурум за продажба на автомобили и авточасти, сервиз за гаранционно и извънгаранционно обслужване, център за монтаж и демонтаж на гуми, офис и кафе“.
Водоснабдяването на имота за задоволяване на битови нужди ще се осигури чрез изграждане на собствен водоизточник - сондажен кладенец в рамките на имота, а за питейни нужди е предвидено да се доставя бутилирана вода. За осигуряване на необходимото водно количество за противопожарни нужди се предвижда в имота да бъде изграден противопожарен резервоар. Отпадъчните води е предвидено да бъдат зауствани в изгребна яма в рамките на имота, която ще се обслужва от специализиран автомобил въз основа на сключен договор. Съгласно приложено становище на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД с изх. № 12038665957/09.11.2020 г. електроснабдяването на имота е технически възможно да се извърши на страна 20 kV от ел.провод 20 kV „Айдарово“, П/ст „Ален мак“, гр. Благоевград.
Изменение на ОУП на община Благоевград в обхват поземлен имот с идентификатор 04279.146.9 в местността Таушанка по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград се счита за незначително и съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Изменението на ОУП на община Благоевград следва да се одобрява от Общински съвет - Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ - Благоевград.

II. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имота, предмет на проекта за изменение на ОУП е установено, че настоящия проект за изменение на ОУП на община Благоевград не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най - близо е разположена защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.).

Проектът за изменение на ОУП на община Благоевград подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”.

Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за ОС, процедурата по ОС се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.