Съдържание

Посетители

В момента има 149  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

документация за Уведомление за Актуализация на План за интегрирано развитие на община Благоевград 2021 - 2027 г.

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Актуализацията на Плана за интегрирано развитие на Община Благоевград 2021-2027 г. (ПИРО) се състои в изменение на част IV. „Определяне на зони за прилагане на интегриран подход за удовлетворяване на идентифицираните нужди и за подкрепа на потенциалите за развитие и на възможностите за сътрудничество с други общини“, както и на Приложение № 1- „Програма за реализация на ПИРО - Благоевград за периода 2021-2027 г.“ и Приложение № 1А – „Индикативен списък на важните за общината проекти, включени в ПИРО - Благоевград за периода 2021-2027 г.“.
В Приложение № 1 – „Програмата за реализация на ПИРО - Благоевград за периода 2021-2027 г.“ са добавени нови проектни идеи, както следва:
Стратегическа цел 1 „Създаване на условия за развитие на конкурентноспособни неутрални по отношение на климата производства и устойчив икономически растеж”.
Приоритет 1.3. „Устойчиво развитие на туризма“:
• Мярка 1.3.1. „Изграждане на необходимата инфраструктура за развитие на различни форми на туризъм съобразно местния потенциал и наличните ресурси (зелен, СПА, събитиен, културен и др.)“ са добавени следните проектни идеи:
- Проектна идея 5 „Реконструкция и обновяване на парк „Ловен дом“ и Ботаническа градина“;
- Проектна идея 6 „Реконструкция и обновяване на паркови пространства в местността ”Бачиново” и довеждащи алеи”.
Стратегическа цел 2 „Повишаване качеството на живот, жизнения стандарт подобряване на достъпа до услуги, чрез инвестиции в човешки ресурси, насърчаван на заетостта и социалното включване, разработване и прилагане на интегрирани политики“.
Приоритет 2.3. „Подобряване на качеството на предоставяните услуги във всички социално-икономически сфери и улесняване на достъпа до тях”:
• Мярка 2.3.3. „Изпълнение и разширяване на обхвата на дейности за оказване на социална подкрепа на уязвими, малцинствени и социално слаби населението и други групи в неравностойно положение (осигуряване обяд, консултиране, застъпничество, патронажна грижа, асистентска подкрепа социално жилищно настаняване и др.)“ е добавен следната проектна идея:
- Проектна идея 3 „Изграждане на нова сграда за общински жилища на територията на гр. Благоевград“.
Приоритет 2.4. „Повишаване на административния капацитет и качеството на административното обслужване, насърчаване на териториалното сътрудничество”:
• Мярка 2.4.4. „Стратегическо планиране и общински политики, изготвяне н актуални кадастрални карти и устройствени планове”:
- Проектна идея 1 „Устройствено планиране - актуализация на Общия устройствен план на Благоевград, изработване на дигитален подземен регистър, изготвяне на план за управление на градската мобилност, изработване на географска информационна система, изработване на кадастрални карти и кадастрални регистри на територии, включващи зони с компактно ромско и друго живеещо при подобни условия население, актуализация на подробни устройствени планове на общински терени”.
Стратегическа цел 3 „Изграждане на съвременна инфраструктура, транспортна дигитална свързаност, мерки за опазване на околната среда и адаптация към климатичните промени”.
Приоритет 3.1. „Развитие на транспортната и цифрова инфраструктура“:
• Мярка 3.1.2. „Разработване и подобряване на устойчиви системи за обществени градски транспорт и изграждане на необходимата инфраструктура“ е добавена следната проектна идея:
- Проектна идея 2 „Изграждане на публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства”.
• Мярка 3.1.4. „Изграждане, обновяване и реконструкция на вътрешно-улична мрежа и съоръженията към нея” е добавена следната проектна идея:
- Проектна идея 2 „Реконструкция, корекция и покриване на част от ул. „Александър Стамболийски”.
• Мярка 3.1.5 „Изграждане, обновяване и реконструкция на зони за паркиране” са добавени четири нови проектни идеи:
- Проектна идея 1 „Изграждане на подземни, надземни и многоетажни паркинги на територията на Община Благоевград“;
- Проектна идея 2 „Изграждане на подземен обществен паркинг между сградите на Съдебна палата и Административен съд”;
- Проектна идея 3 „Изграждане на подземен обществен паркинг на пл. Македония“;
- Проектна идея 4 „Изграждане на подземен обществен паркинг на ул. „Юрий Гагарин“ в ж.к. „Струмско”.
Приоритет 3.3. „Развитие на културна, образователна, социална, спортна, здравна инфраструктура“:
• Мярка 3.3.1. „Поддържане и обогатяване на културната инфраструктура, обновяване и модернизация на обекти на културната инфраструктура, осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение“ са добавени следните проектни идеи:
- Проектна идея 7 „Обновяване и модернизация на сградата на ДТ ”Никола Вапцаров” - Благоевград“;
- Проектна идея 8 „Трансформация на складово-производствена база за декори на ДТ ”Никола Вапцаров” - Благоевград и прилежащ сграден фонд. Цялостно обновяване, модернизиране и създаване на творчески ателиета с различен профил”.
• Мярка 3.3.4. „Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура, осигуряване на достъп за лица в неравностойно положение“ са добавени три нови проекта:
- Проектна идея 1 „Построяване на нова сграда за средно училище за покриване стандартите на едносменно целогодишно обучение“;
- Проектна идея 2 „Обновяване, реконструкция и въвеждане на мерки за ЕЕ в съществуваща сграда на 9 ОУ „Пейо Яворов“ в ж.к. „Ален мак“;
- Проектна идея 5 „Обновяване и облагородяване на дворните пространства на общински училища в град Благоевград в т.ч. озеленяване, изграждане на спортни площадки, доставка и монтаж на спортни съоръжения и др.
• Мярка 3.3.6. „Създаване на нови видове социални услуги (центрове за кризисно настаняване за жертви на домашно насилие и жертви на трафик на хора, общностни центрове, заместваща грижа и др.)“ са включени следните проектни идеи:
- Проектна идея 1 „Основен ремонт и въвеждане на мерки за ЕЕ в сграда с идентификатор 04279.613.106.1 за създаване на Общностен център за уязвими групи”,
- Проектна идея 2 „Изграждане на нова сграда за социална услуга - Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания в ж.к. „Струмско”;
- Проектна идея 3 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща страда за социална услуга - Център за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от постоянни медицински грижи”,
- Проектна идея 4 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща страда за социална услуга - Център за кризисно настаняване”;.
- Проектна идея 6 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща сграда за социална услуга - Център за социална рехабилитация и интеграция“;
- Проектна идея 7 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща сграда за социална услуга - Център за грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“;
- Проектна идея 8 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща сграда за социална услуга - Център за грижа за пълнолетни лица с физически увреждания”;
- Проектна идея 9 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща страда за социална услуга - Център за грижа за пълнолетни лица с деменция“;
- Проектна идея 10 „Изграждане на нова сграда/реконструкция на съществуваща страда за социална услуга - Дневен център за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания”.
• Мярка 3.3.9. „Изграждане, възстановяване и реконструкция на елементите на градската среда - в т. ч проектиране и изграждане на детски площадки и площадки със спортни съоръжения на открито, адаптирани за хора в неравностойно положение, облагородяване на междублокови пространства, озеленяване, осветление, реконструкция на площади и др.“ са добавени следните проектни идеи:
- Проектна идея 2 „Реконструкция, разширение, обновяване и озеленяване на пешеходна зона на Централна Градска част /ЦГЧ/ - включващ пл. ”Христо Ботев”, ул. ”Тодор Александров”, ул. ”Димитър Талев“, ул. ”Райко Даскалов”, ул. ”Тракия”, ул. ”Мизия” и ул. ”Янко Забунов“;
- Проектна идея 3 „Реконструкция и обновяване на пл. „Македония”;
- Проектна идея 4 „Реконструкция и обновяване на пространството между Съдебна палата и Административен съд”;
- Проектна идея 5 „Изграждане на нова паркова зона в имот с идентификатор 04279.629.129, ул. „Юрий Гагарин”, ж.к. „Струмско”.
Приоритет 3.4. „Развитие на енергийната инфраструктура“.
• Мярка 3.4.2 „Насърчаване, подпомагане и изпълнение на мерки за подобряване на енергийната ефективност в административни и жилищни сгради” са добавени следните проектни идеи:
- Проектна идея 6 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Административната сграда на Офис Благоевград при ТД на НАП София”;
- Проектна идея 9 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Съдебна палата - Благоевград”;
- Проектна идея 10 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Второ районно управление - Благоевград и складови бази към ОДМВР - Благоевград“.
Всички идентифицирани нови проектни идеи, включени в Приложение № 1 - Програма за реализация на ПИРО Благоевград са включени в приложение № 1А, тъй като всички проекти са от огромна важност за реализиране на приоритети на Община Благоевград.
Актуализация на План за интегрирано развитие на община Благоевград 2021 - 2027 г. попада в т. 9.3 от Приложение № 2 на Наредбата за ЕО и на основание чл.2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Актуализацията на Плана за интегрирано развитие на община Благоевград се одобрява от Общински съвет – Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Актуализация на Плана за интегрирано развитие на община Благоевград за периода 2021-2027 г. попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
Териториалният обхват на План за интегрирано развитие на община Благоевград за периода 2021-2027 г. включва цялата територия на община Благоевград, област Благоевград.
В териториалния обхват на община Благоевград, попадат следните защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ):
1. Част от Национален парк „Рила“, обявен за народен парк със Заповед №114/24.02.1992 г. на МОС (ДВ, бр. 20/1992 г.) и прекатегоризиран в национален парк със Заповед №РД-397/15.10.1999 г. на МОСВ (ДВ, бр. 44/2000 г.). С Решение № 552/2001 г. на Министерски съвет е приет План за управление на националния парк;
2. Резерват „Парангалица“, обявен с Постановление №8517/30.12.1933 г. на МЗДИ (ДВ, бр. 77/1933 г.), видоизменено със Заповед №1980/07.08.1961 г., попадащ изцяло в границите на Национален парк „Рила“;
3. Защитена местност „Блатото“, обявена и в граници определени със Заповед № РД-472/15.06.2012 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 53/2012 г.).
4. Защитена местност „Находище на балканско часовниче“, обявена и в граници определени със Заповед № РД-451/08.06.2012 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 53/2012 г.).
5. Природна забележителност „Пещера в местността Бойчова скала“, обявена и в граници определени със Заповед №542/23.05.1984 г. на председателя на Комитета за опазване на природната среда (ДВ, бр. 48/1984 г.).
В териториалния обхвата на община Благоевград, попадат и следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):
1. Част от защитена зона BG0000495 „Рила” за опазване на дивите птици и на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-764/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 100/2008 г.), изменена и допълнена със Заповед № РД-259/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 40/2021 г.).
2. Част от защитена зона BG0002129 „Рила буфер” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-229/11.03.2020 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 24/2020 г.).
3. Част от защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.). Със Заповед № РД-363/28.05.2015 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2015 г.) е утвърден Плана за управление на защитената зона;
4. Част от защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.);
5. Част от защитена зона BG0000636 „Ниска Рила” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №177/03.04.2019 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 29/2019 г.);
6. Част от защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-348/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
При извършената проверка за допустимост по смисъла на чл. 37, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че актуализираният План за интегрирано развитие на община Благоевград за периода 2021-2027 г. е допустим при съобразяване на произтичащите от него предвиждания с:
• режимите, определени със заповедите за обявяване на защитени зони BG0000495 „Рила”, BG0002129 „Рила буфер”, BG0002099 „Кочериново”, BG0002107 „Бобошево”, ,,BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“, и с плана за управление на защитена зона BG0002099 „Кочериново”.
• режимите на посочените по-горе защитени територии, определени със ЗЗТ, заповедите за обявяването им, и с плана за управление.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, преценка за вероятна степен на отрицателно въздействие по реда на чл. 31 от ЗБР ще се извърши на етап разработване на искане за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.