Съдържание

Посетители

В момента има 174  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „ИНТЕР КЕРАМИК“ ООД

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на складове за промишлени нехранителни стоки в поземлен имот с идентификатор 52074.14.11, местност Герена по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Поземлен имот с идентификатор 52074.14.11, местност Герена по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград е с площ 40 688 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“, начин на трайно ползване „Нива“.
С инвестиционното предложение се предвижда в имота да бъдат изградени складове за промишлени нехранителни стоки, при следните параметри на застрояване: Пзастр. – 80 %; Кинт. – 2,5; Позел. – мин. 20 %; Нмакс – до 10 м (3 ет.), устройствена зона – предимно – производствена „Пп“.
В имота ще бъдат обособени паркоместа за до 15 броя автомобили на площ до 200 кв. м.
Имотът ще бъде присъединен към водопроводната мрежа на с. Ново Делчево.
Битовите фекални отпадъчни води ще се заустват във водоплътна изгребна яма.
Електрозахранването на имота ще се осъществи от ел. разпределителната мрежа на „ЕРМ Запад“ ЕАД, посредством изграждането на трафопост в имота.
Достъпът до имота ще се осъществява по селскостопански, горски, ведомствен път – имот с идентификатор 52074.12.10, местен път – имот с идентификатор 52074.12.109 и канал общинска собственост – поземлен имот с идентификатор 52074.12.129.
Във връзка с гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-104-(1)/15.04.2024 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2022 – 2027 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.
В т. 4 от становището е посочено, че поземлен имот с идентификатор 52074.14.11, местност Герена по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград е в непосредствена близост до поземлен имот с идентификатор 52074.36.214 по одобрените кадастрална карта и кадастралин регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград, вид собственост Държавна публична, вид територия - Територия, заета от води и водни обекти, НТП Водно течение, река, площ 30180 кв. м, стар номер 000214, Заповед за одобрение на КККР № РД-18-526/22.02.2018 г.
Предвид горното е необходимо да се има предвид следното:
- Съгласно § 1. ал. 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Наредба за ползването на повърхностните води, обн. ДВ, бр. 100 от 16.12.2016 г., „Граница на воден обект“ е прието външно очертание на принадлежащите земи на водния обект, които се заливат при определена от закона обезпеченост или са определени по характерни морфологични очертания на терена;
- За речни участъци с неизградени корекции или защитни съоръжения, границите на водните обекти се определят в съответствие с разпоредбата на § 1. ал. 1, т. 16. буква „б“ от Допълнителните разпоредби към Закона за водите (ЗВ), а именно: „крайбрежни заливаеми ивици на реките“ са земите, които се заливат при протичане на средномногогодишните максимални водни количества с обезпеченост 5 на сто или повторяемост веднъж на 20 години.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същото попада в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница”, определен със заповедта за обявяването й.
Предвид това, че имота попада в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и с цел извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху предмета и целите на защитената зона е необходимо възложителят да внесе следната допълнителна информация:
1. Да се представи картен материал, вкл. на електронен носител, от който да е видно предвиденото застрояване в имота (брой на предвидените за изграждане сгради/складове и схема на разположението им в имота, вкл. застроена площ на всяка една сграда, местоположение на зоната за паркинг, алеи за достъп и др.).
2. Картния материал да съдържа схеми на предвидените за изграждане външни инфраструктурните връзки (ВиК мрежи и електрозахранване).
3. Предвижда ли се сеч на дървесна растителност при реализиране на инвестиционното предложение, предвид това, че в южната част на имот с идентификатор 52074.14.11 има крайречна дървесна растителност. Брой и вид на предвидена за сеч дървета.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем след разработване и представяне на горната информация на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Сандански и с. Ново Делчево, и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.