Съдържание

Посетители

В момента има 267  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „РАЗЛОГ БИОЕНЕРДЖИ“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Поетапно изграждане на завод за зелен водород, чрез електролиза на вода с общ инсталиран капацитет на електролизаторите 100 MW, в поземлени имоти с идентификатори 61813.750.155, 61813.750.148 и 61813.750.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация поземлени имот с идентификатор 61813. Поземлени имоти с идентификатори 61813.750.155, 61813.750.148 и 61813.750.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград са съответно с площи 52 578 кв. м, 4 754 кв. м и 1 489, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За електроенергийно производство“.
С инвестиционното предложение се предвижда в горепосочените имоти да се изгради поетапно изграждане на завод за зелен водород, чрез електролиза на вода с общ инсталиран капацитет на електролизаторите 100 MW.
Принципът на работа на системата за производство на водород чрез електролиза на водата представлява електролитна клетка, съставена от двойка електроди, потопени в електролит, разделени от газопропусклив разделител. Под въздействието на постоянен ток, водата се разлага и се отделя водород на катода (-) и кислород на анода (+). Работното налягане на клетката е 1,6 МРа, температурата на електролита е 90±5° С, отделения водород се охлажда до 30°С - 40°С.
За да се получи електролита, в който ще протече реакцията на електролиза, за смесване с вода се използва 30 %-ен разтвор на калиев хидрооксид.
Проектния капацитет на една клетка (един електролизатор) е 1000 Nm3/h H2.
Проектен капацитет за производство на водород:
- Всеки електролизатор е с проектна мощност 5 MW и проектна производителност 1 000 Nm3/h - H2;
- За всяка двойка електролизатори с проектна мощност (общо) 10 MW, производствения капацитет е 2 000 Nm3/h - H2.
Общия проектен капацитет на инсталацията е 100 100 MW:
- 10 двойки електролизатори - 2 броя електролизатори по 5 MW;
- Производителност на една двойка - 2 000 Nm3/h - H2;
- Обща проектна производителност - 20 000 Nm3/h - H2
За осъществяване процеса на електролизата, електролизаторите използват електрическа енергия, която ще се произвежда от възобновяеми енергийни източници (фотоволтаични генератори), което определя произведения водород като „зелен“. Предвижда се изграждане на завършена технологчна система, включваща производство на електрическа енергия от ВЕИ, производство на зелен водород, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.
Не се предвижда съхранение на произведения водород и кислород на територията на завода. Със собствен транспорт напълнените бутилки в рамките на 24 часа ще се извозват и продават по договор - промишлени предприятия, в т.ч. и собствени и болници в района.
Предвижда се и Система за производство на де-минерализирана вода – като възложителят посочва, че тази позиция се отнася до оборудването, необходимо за производството на крайната де-минерализирана вода. Де-минерализираната вода се използва като изходна суровина за реакцията на електролиза 2Н20 => 02 + 2Н2.
Страничният продукт е разсол - вода с висока концентрация на йони, която зависи от качеството на суровата вода. След това де-минерализираната вода се съхранява в резервоар, преди да бъде поставена под налягане и вкарана в модулите на електролизатора.
Водоснабдяването за промишлени и противопожарни нужди е предвидено да се осъществява чрез собствен промишлен водопровод, от повърхностни води р. Язо, с дебит до 12 л/ сек. Начало на промишления водопровод е изтичалото на ВЕЦ-Разлог, предвидено е присъединяването на обекта към промишления водопровод да се осъществи след изтичалото на МВЕЦ „Разлог Биоенерджи“.
За питейни нужди ще се доставя бутилирана вода. За измиване и други хигиенни нужди е предвидено по договор с ВиК-оператора в района на обекта да се доставя вода с водоноска, чрез която ще зарежда резервоар с обем 3 м³, разположен в поземлен имот с идентификатор 61813.750.155.
Във връзка с гореизложеното Ви, уведомяваме че така предвиденото снабдяване на обекта с вода за питейни и хигиенни нужди не отговаря на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (обн. ДВ, бр. 30/2001 г., посл. изм. и доп. ДВ, бр. 43/2023 г.). Съгласно чл. 17, ал. 4 от същата наредба при липса на изградени водоснабдителни мрежи поземлените имоти се водоснабдяват с вода за питейно-битови цели чрез системи за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване по смисъла на Закона за водите и при спазване разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за здравето.
Потока битови отпадъчни води ще отвеждат във водоплътна изгребна яма с обем 10 м³, разположена в поземлен имот с идентификатор 61813.750.155, която ще се почиства по договор с лицензиран оператор.
Потока промишлени отпадъчни води и замърсените дъждовни води от площадките, паркингите и вътрешните пътища и алеи в обекта, след пречистване в локално пречиствателно съоръжение (ЛПСОВ) ще се заустят в р. Бела.
Потокът дъждовни води от покривите на сградите ще се включат към заустващия канализационен колектор след ЛПСОВ.
Във връзка с гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 6 буква „а“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-324-(5)/31.01.2024 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2022 – 2027 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на глава седма, раздел I от ЗООС:

Предприятието попада в обхвата на приложение 3 към чл. 103 на ЗООС и е класифицирано като „предприятие с висок рисков потенциал”. На основание чл. 103, ал. 7 от ЗООС, класификацията е потвърдена от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) с писмо изх. №УК-3370/23.11.2023 г.

ІІІ. По отношение изискванията на глава седма, раздел II от ЗООС:

Инсталацията за производство на зелен водород попада в обхвата на т. 4.2 (а) от Приложение №4 на ЗООС и подлежи на процедура по издаване на комплексно разрешително, съгласно разпоредбата на чл. 117, ал. 1 от ЗООС.
Съгласно чл. 118, ал.1 от ЗООС комплексното разрешително е задължително за издаване на разрешение за строеж.
Изключение по чл. 118, ал. 1 се допуска за инсталации и съоръжения, за които е завършила процедура по оценка на въздействие върху околната среда, потвърждаващо прилагането на най-добри налични техники в съответствие чл. 99а от ЗООС

ІV. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Предвид, че инвестиционното предложение подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС, за него следва да бъде приложена и процедурата по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, съгласно чл. 31, ал. 4 от ЗБР, респективно чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”).
Направената справка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), установи следното:
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявеното инвестиционното предложение върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Разлог, директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и директора на ИАОС.