Съдържание

Посетители

В момента има 496  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

документация за Уведомление за „Проект на План за устойчива за градска мобилност на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Планът за устойчива градска мобилност на гр. Гоце Делчев (ПУГМ) се инициира в изпълнение на Административен Договор №BG05SFOP001-4.003-0001-C01/20.02.2018 г. по проект „ПРОГРЕС-Подкрепа за развитие на общините, градовете и регионите за европейско сближаване”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по процедура „Подкрепа за развитие на капацитета на общините при разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани от ЕСИФ“, по Приоритетна ос 4 „Техническа помощ за управлението на ЕСИФ”.
Териториалният обхват на плана включва територията на град Гоце Делчев и определя развитието на неговата транспортна система в средносрочен план (до 2040 г.).
В резултат на извършения анализ на градската мобилност е определена следната визия на ПУГМ:
Интегрирана, балансирана и устойчива система за градска мобилност, която да осигури безопасно придвижване в чиста и здравословна околна среда за жителите на град Гоце Делчев
За постигане на тази визия при разработването на ПУГМ са предвидени мерки в следните сегменти: обществен градски транспорт, немоторизиран транспорт (пешеходно и велосипедно движение), улична мрежа и автомобилно движение (включително управление на трафика, управление на транспортните потоци, управление на безопасността на движението) и паркиране.
В ПУГМ са включени следните мерки целящи създаването на устойчива градска мобилност за намаляване дела на автомобилното движение в града, подобряване на безопасността на движение и подобряване на условията за активна мобилност – пешеходна и велосипедна:
1. Пешеходно движение – ремонт, реконструкция и рехабилитация на тротоарни площи; изграждане на повдигнати пешеходни пътеки; изграждане на пешеходен светофар и благоустрояване на между блокови пространства.
2. Велосипедно движение – въвеждане на зона „30“ в централна градска част, монтиране на съоръжения за паркиране на велосипеди, монтиране на обществена станция за ремонт на велосипеди, провеждане на информационни кампании.
3. Обществен транспорт – доставка на нови превозни средства, въвеждане на интелигентна система за засичане на местоположението на колите на градски транспорт, реновиране на спирки, обновяване на асфалтова настилка по маршрутите на градския транспорт, създаване на информационен сайт за градска мобилност.
4. Улична мрежа - актуализиране на ген плана на организация на движението, реконструкция на обходни пътища, рехабилитация на улична мрежа, изграждане на мостови съоръжения, създаване на център за управление и контрол на мобилността, изграждане на център за видеонаблюдение и система за санкциониране на нарушения.
5. Паркиране – разширение на синята зона, доставяне на автомобили за контрол на паркирането, изграждане на паркинги (подземни/надземни) в централната част и система за определяне на заетостта на зоните за паркиране.
С Плана за устойчива градска мобилност на гр. Гоце Делчев се определя рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 2 на ЗООС. В тази връзка същият попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 3 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
ПУГМ на гр. Гоце Делчев следва да се одобрява от Общински съвет – Гоце Делчев, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Предвид, че настоящият проект на План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на гр. Гоце Делчев за периода 2023 – 2030 г. подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО), за него следва да бъде приложена и процедурата по оценка на съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, съгласно чл. 31, ал. 4 от ЗБР, респективно чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.).
В териториален обхвата на град Гоце Делчев, респективно на План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на гр. Гоце Делчев за периода 2023 – 2030 г., не попадат защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения план с предмета и целите на опазване на защитените зони ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ЕО.