Съдържание

Посетители

В момента има 236  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Проверка след жалба срещу сметосъбираща фирма

Експертите на РИОСВ – Благоевград извършиха проверка на “Енвироман Тео България” ООД (”ЕТБ”OOД), гр. Петрич по жалба срещу дейността на сметосъбиращата фирма. Според засегнати граждани, живеещи в съседство, дейността на фирмата е причина за запушване на канализационните тръби, както и за неприятна миризма от бракуваните кофи за отпадъци.

При проверката, извършена съвместно с представители на община Петрич, се констатира,  че  на площадката на фирмата се извършва измиване на автомобили от собствения автомобилен парк – 18 сметосъбиращи и 2 леки автомобила. Не е изградено пречиствателно съоръжение за пречистване на производствените отпадъчни води от площадката преди включването им в градската канализация, установиха експертите. “ЕТБ” ООД не представя договор с “ВиК” ЕООД, гр. Петрич - собственик на канализационната мрежа. Във вразка със запушването на шахтите, преди включването на отпадъчните води от площадката към канализационния клон на ул. “Рокфелер”, Общинска администрация гр. Петрич даде уверение, че  са предприети  мерки за осигуряване проводимостта на мрежата, които ще бъдат реализирани в близките дни.

По отношение управлението на отпадъците, е установено, че при дейността на “ЕТБ” ООД се генерира метален скрап от бракуването на контейнерите за смет, отпадъчни масла от авторемонтната дейност в гаража на фирмата и флуоресцентни тръби от подмяната на осветлението в административната сграда и работилницата. При огледа на площадката са установени около 20 излезли от употреба кофи за смет – видимо чисти. Проверката по документи е показала, че “ЕТБ” не е извършила класификация на генерираните от дейността си отпадъци. За смяна на масла, филтри и автомобилни гуми “ЕТБ” ООД ползва услугите на външни фирми, за което са представени фактури. Отпъдъчните съдове за смет фирмата предава на лица които притежават лицензия за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали.  За дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците се води отчетна книга, същата е на обекта и се води според изискванията.

На “Енвироман Тео България” ООД, гр. Петрич са дадени предписания до средата на м. юни да изгради необходимото пречиствателно съоръжение за производствени отпадъчни води, до края на м. април да сключи договор с “ВиК” ЕООД, гр. Петрич за приемане на отпадъчните води от обекта и до края на м. май да извърши класификация на отпадъците, генерирани на прощадката.

Броени дни след проверката сметосъбиращото дружество е изпълнило предписанието за класификация на отпадъците и е изпратило в РИОСВ – Благоевград работни листове за класификация на 4 генерирани отпадъка – флуоресцентни тръби, масла, акумулатори и метален скрап. Екоинспекцията ще следи сроковете за изпълнението на поставените предписания и при констатиране на  нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. По Закона за опазване на околната среда, при неизпълнение на предписания на контролния орган, на юридически лица се налага имуществена санкция от 2 000 до 20 000 лв.