Съдържание

Посетители

В момента има 239  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Обявена защитена зона „Мелнишки пирамиди” от НАТУРА 2000 места

Защитена зона „Мелнишки пирамиди” от НАТУРА 2000 на територията, контролирана от РИОСВ-Благоевград е обявена със заповед на министъра на околната среда № РД-283/16.03.2010 г. Защитената зона е разположена на части от територията на общиниа Сандански.

В защитената зона ще се опазват и поддържат местообитания и благоприятен природозащитен статус на ценни видове птици , както и ще се възстановяват местообитания на видове птици за които е необходимо подобряване на природозащитното им състояние. Предмет на опазване в защитената зона са Бял щъркел, Осояд, Орел змияр, Малък креслив орел, Малък орел, Късопръст ястреб, Голям ястреб, Белоопашат мишелов, Сокол скитник,, Сокол орко, Планински кеклик, Пчелояд и др.

Защитена зона “Мелнишки пирамиди” е с идентификационен код BG0002072 . Общата й площ е 135 800, 516 декара. Петте забрани за тази зона, включват залесяването на ливади, пасища и мери, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения. Също така премахването на характеристики на ландшафта (синори, единични и групи дървета, защитни горски пояси) при ползването на земеделските земи като такива. Не се допуска използването на пестициди и минерални торове в пасища и ливади.

Забранява се разкриването на нови и разширяване площта на съществуващи кариери, рудници и мини. Забранява се и изграждането на нови фотоволтаични съоръжения, водноелектрически централи и вятърни генератори за производство на електроенергия.

С публикуването на заповедта в Държавен вестник брой 29 от 16 април 2010 г. приключва процедурата по обявяването на защитена зона „Мелнишки пирамиди”.

 

Повече информация