Съдържание

Посетители

В момента има 331  гости и няма потребители и в сайта

Новини

През 2024 г. отбелязваме Европейската седмица на мобилността с тема „Споделено пространство за всички“

zaglavnaEMWЕвропейската седмица на мобилността се отбелязва всяка година през 16-22 септември (ЕСМ‘24) и е свързана с провеждане на инициативи, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда и за създаване на отговорно отношение и високо екологично съзнание в хората.

 

 

Темата на кампанията тази година е „Споделено пространство за всички“. Темата е избрана, за да насочи вниманието към факта, че над 70 % от европейците живеят в градски райони, но същевременно в доста градове се усеща недостиг на обществени пространства - места с достатъчно пространство за всички хора, видове транспорт и дейности, които предлагат повече социална справедливост, безопасност на пътя, по-малко шум, по-малко замърсяване на въздуха и по-добро качество на живота.

За отбелязване на кампанията, служители на РИОСВ – Благоевград проведоха открити уроци и тематични занимания с децата от Детска градина „Първи юни“, гр. Благоевград на 16.09.2024 г. и с децата от Детска градина №6 „Щастливо детство“, гр. Благоевград на 17.09.2024 г., свързани с отговорно поведение към околната среда и спазване правилата на движение на улицата. Защото отговорността да живеем сред чиста природа е преди всичко отговорност на всеки един от нас и не е твърде трудно, скъпо или некомфортно да станем по-екологични, да променим нашите потребителски навици и да се замисляме как да защитим околната среда и да запазим планетата.

Децата с желание и интерес взеха участие в беседите и се убедиха, че чистата природата е ангажимент, който трябва да приемаме изключително сериозно. Припомниха си и пътните знаци, като участваха в игри за предназначението на светофара, неговите цветове и звуков сигнал. Всички деца се справиха чудесно и разбраха колко е важно всеки на улицата да знае правилата за движение и да ги спазва.

 

Снимки