Съдържание

Посетители

В момента има 331  гости и няма потребители и в сайта

Новини

„Да изчистим България заедно“ на 14.09.2024 г.

През 2024 г., за поредна година ще се проведе кампанията „Да изчистим България заедно“. Неин инициатор е bTV Media Group, а Министерството на околната среда и водите, като основен партньор, заедно с регионалните си структури участва активно в доброволческата инициатива. 12-тото издание ще се проведе на 14 септември (събота) и ще премине под надслов „Да преобърнем играта!“.

Най-голямата доброволческа инициатива у нас продължава да работи в посока промяна на нагласите относно замърсяването, стимулиране на личната отговорност и принос в грижата за планетата и физическа промяна в околната среда. В резултат на човешката дейност се наблюдава силно замърсяване на водните пространства, а летните засушавания ограничават инфилтрационната способност на почвата и са предпоставка за възникване на поройни наводнения.

Доброволците ще могат не просто да почистят замърсените зони и да облагородят различни пространства, но и да инициират други добри дела, както и да се включат в почистването на реки, езера, язовири и други водни басейни и прилежащите им територии.

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ осигури на РИОСВ – Благоевград 3000 чувала и 4000 броя ръкавици, които ще бъдат разпределени по общините и регионалните институции, които са заявили участие в програмата.

Общините Благоевград, Кочериново, Сандански, Банско, Разлог, Белица, Кресна, Петрич, Струмяни, Симитли, Гоце Делчев, Якоруда и Гърмен от териториалния обхват на РИОСВ – Благоевград са заявили участие в кампанията.

В рамките на кампанията общините са освободени от дължимите отчисления и обезпечения по Закона за управление на отпадъците за количествата депонирани отпадъци в регионалните депа, достъпът до които ще е свободен през целия ден. За периода на кампанията от операторите на депата ще се води отчетност за постъпилите количества, а информация ще се изпраща до РИОСВ.

РИОСВ – Благоевград ще участва в кампанията с участие в акция за почистване на село Падеш и речното корито на река Габровска.

РИОСВ – Благоевград призовава гражданите за активно участие и съпричастност към опазването на околната среда!