Съдържание

Посетители

В момента има 224  гости и няма потребители и в сайта

Новини

22 май - Международен ден на биологичното разнообразие

IDB Logo 2024

 

Отбелязваме 22 май - Международен ден на биологичното разнообразие. На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие се обръщат с призив за ежедневни усилия за опазване на биологичното разнообразие и неговото устойчиво ползване.

Международният ден на биологичното разнообразие е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа.

Темата за 2024 г. „Бъдете част от плана“ е призив за действие към всички заинтересовани страни за справянето с основните причини за намаляване на биологичното разнообразие, намаляване на прекият натиск, насърчаване устойчивото ползване върху неговите компоненти и подобряване на състоянието на биоразнообразието чрез прилагане на Глобалната рамка за биологичното разнообразие от Кунмин – Монреал (GBF), наричана още Планът за биологичното разнообразие.

Местните парламенти, градските управи и други суб-национални структури и институции се насърчават да подчертаят подходите за успешното протичане на процеса на интегриране и прилагане на Плана за биологично разнообразие. Всеки има своята роля и следователно може да бъде част от плана.

Въпреки че всеки Ден на биологичното разнообразие носи със себе си своето специално значение, тазгодишните световни празненства са възможност да продължим инерцията към защита и поставяне на природата на пътя на възстановяването, в полза на всички хора и планетата чрез опазване и устойчиво използване на биологичното разнообразие, и осигурявайки справедливото и равноправно разпределяне на ползите от използването на генетичните ресурси като в същото време бъдат осигурени необходимите средства за тяхното прилагане.

Тази година честването на IDB ще съвпадне с две срещи на спомагателните органи на Конвенцията за биологичното разнообразие, които се провеждат в Найроби, а именно: 26-та среща на Спомагателния орган по научни, технически и технологични съвети (SBSTTA, 13-18 май) и 4-та среща на Спомагателния орган по прилагането (SBI, 21-29 май).
Очаква се IDB 2024 да повиши обществената осведоменост за началото на шестнадесетата среща на Конференцията на страните по Конвенцията за биологичното разнообразие (COP 16), която ще се проведе в Колумбия от 21 октомври до 1 ноември 2024 г.

Секретариатът на Конвенцията за БР предоставя на шестте езика на ООН много информационни материали, логото за деня, ключови послания, мероприятия по отбелязване на деня в различните държави-членки на Конвенцията, които са достъпни на адреси https://www.cbd.int/biodiversity-day , https://www.cbd.int/sites/default/files/2024-03/IDB_Logo_2024_English.png , 16-тата Конференция на Страните по Конвенцията за биологичното разнообразие: https://www.cbd.int/article/colombia-host-city-cali-cop16 .