Съдържание

Посетители

В момента има 185  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград на 4-то място сред 560 административни структури в Рейтинга на активната прозрачност на институциите през 2024 година

snimka reiting 2024На 20.05.2024 г. Фондация „Програма достъп до информация“ оповести резултатите от ежегодното си проучване – Рейтинг на активната прозрачност на институциите през 2024 г.

В периода 1 март до 29 април 2024 г. екип на фондацията прегледа и оцени интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация за активно публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Нивото на прозрачност през 2024 г. е оценено с точки по 94 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет; 82 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет и 116 индикатора за общините. С изпълнение на 94,8% от критериите, РИОСВ – Благоевград заема престижното 4-то място сред всички 560 административни структури на изпълнителната власт.

Дългогодишното класиране на челни позиции в проучванията за активна прозрачност и придвижването с 12 позиции в тазгодишната класация показват постоянните усилия и стремежа на РИОСВ – Благоевград за осигуряване на прозрачност и за предоставяне на ясна, актуална и навременна информация на заинтересованите лица за околната среда.

Рейтинг на активна прозрачност.