Съдържание

Посетители

В момента има 139  гости и няма потребители и в сайта

Новини

99 броя проверки на 71 обекта са извършени от експертите на РИОСВ – Благоевград през месец април

През месец април 2024 г. от експертите на РИОСВ – Благоевград са извършени общо 99 проверки на 71 обекта, като 28 броя от проверките са извънредни – 5 броя по жалби и сигнали, 1 брой по изпълнение на предписание, 1 брой по налагане на санкция, 13 броя по искане на органите на МВР и прокуратурата, 6 бр. по заповед/писмо на МОСВ/ИАОС и 2 бр. други, свързани с пломбиране на газотурбинен компресорен агрегат и изясняване на обстоятелства във връзка със заустване на отпадъчни води.

В рамките на осъществения контрол през месеца са дадени 57 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки. За периода са постъпили 15 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки.

Съставени са 7 броя акта за установяване на административно нарушение: 1 бр. за извършено нарушение на Закона за водите за ползване на повърхностен воден обект с цел заустване на отпадъчни води без необходимото за това основание; 5 броя по Закона за управление на отпадъците, от които 3 бр. за извършени нарушения от кметове на общини, изразяващи се в непредприемане на мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и образуване на незаконни сметища и 2 бр. за установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци; 1 бр. за извършено нарушение на Закона за биологичното разнообразие на физическо лице собственик на имот в с. Каменица, общ. Струмяни, обл. Благоевград, което в качеството си на възложител на инвестиционно предложение, не е уведомило на най-ранен етап РИОСВ – Благоевград, чрез внасяне на уведомление за план, програма, проект и/или инвестиционно предложение, предвиждащо извършване на дейности .

През месеца са издадени 2 броя наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции в размер на 7000 лева. Една имуществена санкция за извършено нарушение на Закона за управление на отпадъците, изразяващо се в допуснато от дружество съхраняване на отработено масло по начин, водещ до замърсяване на почвите и в нарушение на Наредба за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти. Една имуществена санкция за извършено нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, изразяващо се в неизвършване на емисионен контрол – собствени периодични измервания в рамките на две последователни години на експлоатиран от дружество цех за производство на пелети. Сключени са 2 броя споразумения между нарушителите и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство по установени нарушения на Закона за управление на отпадъците.

През м. април e прието изпълнението на екопроекти с осигурено финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“. Приети са 3 реализирани обекта на териториите на община Благоевград, община Рила и община Сандански. Проектите са „Кът за отдих“ в с. Церово, общ. Благоевград; „Зона за отдих в полите на Рила планина“ в с. Смочево, общ. Рила и дейности по проект „Пречиствателна станция за отпадъчни води в ПИ 65334.212.634, м. Боруна, гр. Сандански.

За отбелязване на Световния ден на земята – 22.04.2024 г. от РИОСВ – Благоевград са проведени 12 броя инициативи, от които са обхванати над 680 деца и ученици от седем училища и четири детски градини, разположени в четири различни общини от териториалния обхват на РИОСВ - Благоевград.

Пълният текст на месечния отчет е публикуван на интернет страницата на РИОСВ – Благоевград в секция „Контролна дейност“, подсекция „Месечни отчети“.