Съдържание

Посетители

В момента има 431  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград с указания към общините за почистване и поддържане чистотата на речните легла и прилежащите им територии

РИОСВ – Благоевград задължи кметовете на всички 15 общини, попадащи в контролираната територия, до 29 март да извършат оглед на речните легла и водосборните дерета, вкл. и прилежащите им територии, като при установяване на нерегламентирани замърсявания да предприемат незабавни действия за почистването им. В същия срок е необходимо да се осъществи контрол и по отношение на чистотата на общинската пътна мрежа.

След изтичане на определения срок, от експертите на РИОСВ – Благоевград ще започнат проверки на място и при констатиране на замърсявания в обхвата на реките и прилежащите им територии, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО). При проверките ще се упражни контрол и по отношение на чистотата на общинската пътна мрежа.

Кампанията, чиято цел е превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци в едни от най-уязвимите зони – речните легла и прилежащите им територии, е в съответствие със Заповед №РД-171/06.03.2024 г. на министъра на околната среда и водите.

Съгласно чл. 19, ал. 3, т. 15 от ЗУО, кметовете на общини отговарят за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища, както и за организирането на тяхното почистване. При неизпълнение на тези задължения са предвидени административни санкции - глоба на кметовете в размер от 3000 до 10 000 лв.

При установяване на замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци, всеки гражданин може да сигнализира съответната община по местонахождение на замърсяването на наличните на интернет страниците телефони и електронни пощи.

РИОСВ – Благоевград призовава всички граждани да изхвърлят отпадъците си само на предвидените за това места и да бъдат отговорни към опазване на околната среда.