Съдържание

Посетители

В момента има 203  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград с указания към общините

РИОСВ – Благоевград с указания към общините да предприемат строги мерки по изпълнение на ангажиментите им за управление на отпадъците по осигуряване на чистотата на населените места и извънселищните територии

Общинските администрации в териториалния обхват на РИОСВ – Благоевград представиха краткосрочни планове за действие, включващи конкретни дейности, насочени към подобряване и решаване на проблемите относно чистотата на населените места, извънселищните територии, включително речните легла и общинските пътища.
Плановете са изготвени след указания на директора на РИОСВ – Благоевград до кметовете на петнадесетте общини на територията си да предприемат строги мерки по изпълнение на ангажиментите им за управление на отпадъците. На всички кметове е дадено предписание да извършат проверки за наличие на замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци на територията на съответната община, включително цялостен обход на речните легла и прилежащите територии на реките. В случай че такива бъдат установени, почистването им трябва да се организира до края на месец март, а кметовете трябва да предприемат мерки за недопускане на последващо замърсяване. Такива мерки са: засилване на контрола на местната власт, закупуването и доставянето на допълнителни съдове за събиране на отпадъци, преразглеждане на графиците за сметосъбиране и сметоизвозване и при необходимост промяна в честотата за обслужване, поставяне на указателни табели, ограничаване на достъпа до местата и др.

Обърнато е внимание, че натрупаните средства от месечните обезпечение и отчисления по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците могат да бъдат ползвани за подобряване на системите за сметосъбиране и сметоизвозване, както и за други дейности свързани с екологосъобразното управление на отпадъци.
След изтичане на определения срок – 31.03.2023 г. екипи на РИОСВ – Благоевград започват проверки на място за изпълнението на дадените указания, като при необходимост ще се предприемат предвидените в Закона за управление на отпадъците административнонаказателни действия спрямо градоначалниците.

Освен от кметовете, екоинспекцията е поискала информация и от директорите на Областно пътно управление – Благоевград и Кюстендил за предприетите от институцията действия за контрол на замърсяването с отпадъци от пътните платна и съоръжения, обслужващите зони и крайпътните обслужващи комплекси. Тези територии е необходимо да бъдат почистени също най-късно до края на месец март, след което предстоят проверки.

РИОСВ – Благоевград очаква съдействие за решаване на проблема и от страна на гражданите, защото в най-честите случаи замърсяванията са причинени от жителите на съответните общини. В тази връзка призоваваме всички граждани да изхвърлят отпадъците си на предвидените за това места и да бъдат отговорни към опазване на околната среда.

При установяване на замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци, е необходимо всеки гражданин да прояви активност като сигнализира съответната община по местонахождение на замърсяването. Телефони и електронни пощи за подаване на сигнали може да откриете на интернет страниците на съответните общини:

 Община Благоевград, Община Белица, Община Банско, Община Гоце Делчев, Община Гърмен, Община Кресна, Община Разлог, Община Симитли, Община Сандански, Община Струмяни, Община Петрич, Община Хаджидимово, Община Якоруда, Община Кочериново, Община Рила.

Ако от съответната община не бъдат предприети необходимите адекватни действия, сигналите могат да бъдат изпращани и до РИОСВ – Благоевград денонощно на зелени телефони 073/885160 и 0886199056 или по електронна поща – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.