Съдържание

Посетители

В момента има 334  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Лаборатория „Мръдни си пръста“ привлече над 300 участници от Петрич в кампанията „Младежи за околна среда“

Mladeji za okolna sreda crv

 

В Петрич Фондация „ОПЪН СПЕЙС“ проведе инициативата си „Лаборатория „Мръдни си пръста“ с подкрепата РИОСВ – Благоевград като част от кампанията на Министерство на околната среда и водите „Младежи за околна среда“.

 

 

 

 

 

 

 

OS zagl

 

Целта на инициативата е чрез изкуство и артистични практики да привлече вниманието на младите хора към промяна в навиците за поведение, щадящо околната среда, и да ангажира широката общественост по теми, свързани със зелената трансформация и опазването на природата.

 

 

 

 

 

 

 

 

През ноември пътуваща изложба, съставена от осем големи винила, обиколи седем различни местоположения в града. Чрез авторски илюстрации и провокативен текст винилите, окачени на оградите на различни училища, провокираха обществеността и учениците да направят първите си стъпки на промяна в наивниците си и изграждане на екологично съзнание.

С помощта на артисти, художници и приложници се проведоха срещи и се организираха различни ателиета с младежи от Петрич, по време на които бяха създадени арт продукти от непотребни вещи.

Над 300 участници чрез изкуство, спорт и наука творяха и научаваха нови неща, свързани със зелени практики, в рамките на инициативата „Лаборатория „Мръдни си пръста“, проведена на 26.11.2022 г. в Исторически музей – Петрич, парка и спортните зали около музея и в центъра на града.

OS2 OS3izlojba       OS4mural1  
             

 

OS6

Едновременно се извършиха дейности, разделени по интереси на три модула. По модул 1 „Твоето въображение“ бяха отворени четири различни уърк-шопа: за рисуване върху стари мебели; за създаване на инсталация върху тубуси от мушами, ролки харти и платове; за направа на тефтери, с представяне на техниката за рециклиране на стара хартия и вестници за производство на ръчно направена у дома хартия; рисуване върху плат -мурал на платно, което е поставено на парапета на езерото в парка. По модул 2 „Раздвижи се малко“ са проведен спортни демонстрации с джудо и билярд и пешеходен поход до 7 еколокации в града - 3 естествени извора, 3 контейнера за събиране на дрехи и обувки и къщичка за споделено ползване на книги. По модул 3 „Срещи се с идеите“ от презентатори от различни сектори и националности бяха споделени решения и добри практики за опазване на околната среда, които могат да бъдат интегрирани във всекидневието. Паралелно с трите модула на публиката е представена изложбата „Застрашени животински видове“ на Регионален исторически музей – Русе, която в момента гостува в Петрич.

 

OS7revu

Събитието завърши с ревю, на което младежи представиха колекция от модни облекла, изработени от стари дрехи, които собствениците им са решили да изхвърлят.