Съдържание

Посетители

В момента има 87  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Интензивни проверки на търговски обекти за продуктова такса за полимерни торбички

РИОСВ-Благоевград започва интензивни проверки на задължени лица и търговски обекти, пускащи на пазара полимерни торбички. При проверки на задължените лица ще бъде установено дали имат издадени първични счетоводни документи за търговски операции с полимерни торбички, попълват ли се ежемесечно справки-декларации за пуснатите на пазара количества торбички, както и дали на външния пазар се предлагат торбички различни от определението за полимерни – такива с дебелина под 25 микрона и размери над 390/490 мм.

При проверка на място в търговските обекти експертите на РИОСВ, в случай, че на клиентите се предлагат полимерни торбички от търговеца ще се изисква доказателство, че за тях вече е заплатена продуктова такса, от лицето , което ги е пуснало на пазара, или платежен документ, който удостоверява, че търговецът е заплатил таксата към ПУДООС, за торбички, закупени преди 01.10.2012г. Ако на обекта се предлагат торбички , освободени от продуктова такса „опаковки“, ще бъде установено дали същите отговорят едновременно на две условия – да са с дебелина най-малко 25 микрона и да имат размери над 390/490 мм в разгънат вид, вкл. дръжките и страничните сгъвки при торбички тип „потник“.

При установяване на незаплащане на продуктова такса в случаите, когато такава се дължи, ще се налагат санкции в размер от 3000 лв. до 10 000 лв., съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 год.).

Допълнителна информация с отговори на често задаваните въпроси за полимерните торбички, можете да намерите на интернет страницата на МОСВ , на адрес:  http://www3.moew.government.bg/?show=news&nid=542