Съдържание

Посетители

В момента има 385  гости и няма потребители и в сайта

Новини

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда

indexСветовният ден на околната среда е най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда.

Денят на околната среда се координира от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в една от най-големите международни платформи за популяризиране на околната среда, с милиони хора от цял свят, обединени в защита на планетата. Тази година домакин на Световния ден на околната среда е Швеция.

Темата на Световния ден на околната среда през 2022 г. е „Само една планета“ с тематичен фокус „Да живеем устойчиво в хармония с природата“. Кампанията акцентира върху изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването, като същевременно насърчава хората навсякъде по света да живеят в хармония с природата.

С участието на над 150 държави, този международен ден на ООН ангажира правителства, частния сектор, гражданското общество, училища, известни личности, градове и общности, като повишава осведомеността и отбелязва действията за опазване на околната среда.

По случай Световния ден на околната среда през цялата седмица – от 30.05 до 04.06.2022 г., РИОСВ – Благоевград ще проведе открити уроци и тематични образователни игри с ученици в Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – гр. Благоевград; IV ОУ „Димчо Дебелянов“ – гр. Благоевград; ХI ОУ „Христо Ботев“ – гр. Благоевград; СУ „Христо Ботев“ – гр. Кочериново; ЦДГ №1 „Ведрица” – гр. Благоевград; Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“ – гр. Благоевград и Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград. На 04.06.2022 г. с ученици от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Благоевград ще се проведе образователен поход в Природен парк „Беласица“ и Защитена зона „Беласица“.