Съдържание

Посетители

В момента има 273  гости и няма потребители и в сайта

Новини

От 1 октомври е в сила нова продуктова такса

От първи октомври тази година се дължи нова продуктова такса за всяка полимерна торбичка, независимо от дебелината и, в размер на 0,35 лв. за брой. До сега таксата бе 0,15 лв. на брой и се отнасяше само за полимерни торбички с дебелина до 15 микрона.

 

Задължението е на всички лица, които пускат на пазара полимерни торбички – производители и вносители, както и за лицата – вносители на полимерни торбички от друга страна-членка на ЕС, като част от своята търговска дейност. Това на практика означава, че крайният потребител ще заплаща задължително дори най-малката торбичка с дръжка, която до преди година търговците предлагаха безплатно.

Новите и по-високи тарифи се налагат с последните изменения на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Тарифата от 01.10.2012 г. е 0,35 лв./брой, от 01.01.2013 – 0,45 лв./брой, а от 01.01.2014 г. става 0,55 лв./брой. Продуктовата таксата за останалите видове полиетиленови торби, тип плик, остава на досегашните си нива от 2,33лв. за килограм

Целта на прогресивно нарастващите продуктови такси е да се ограничи до минимум употребата на полимерни торбички и да се стимулира използването на биоразградими , или торби за многократна употреба.

По смисъла на Наредбата “полимерна торбичка” е торбичка за пазаруване с дръжка , или друг способ за хващане, произведена от конвенционални полимерни материали, извън тези отговарящи на стандарт EN 13432/стандарт за опаковки годни за компостиране/, използвани от потребителите за държане и пренасяне на стока.