Съдържание

Посетители

В момента има 124  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Отровени Скални орли откриха експертите на РИОСВ – Благоевград

Ursus_Oshtava_006_1

 Двойка отровени Скални орли откриха експертите на РИОСВ – Благоевград при проверка по постъпил сигнал за отравяне на животни край с. Лиляново – община Сандански.

 

 

Защитените видове птици са станали жертва на отровна примамка – мъртво магаре. При проверката съвместно със служители на Държавно Горско Стопанство – Сандански, непосредствено до трупа на мъртвото магаре, са открити следи, които потвърждават, че е било обработено със силно токсичния препарат Линдан.

От коремната част на трупа са се хранили различни животни, установиха експертите. Орлите са намерени на 2 и на 50 м. от мястото на инцидента, станал в м. „Белата пръст“, между санданските села Лиляново и Плоски. Органите на МВР продължават разследването за разкриване на  извършителя.

Сигналът е постъпил на „зеления„ телефон на РИОСВ от жител на гр. Сандански.

Убитите хищни птици са част от силно ограничената популация на Скален орел у нас, чиято численост наброява едва 130-150 двойки. Скалният орел е защитен животински вид от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/ и за него са забранени каквито и да е форми за улавяне или убиване, включително използването на отровни примамки. Глобата за физически лица в този случай е от 100 до 5 000лв.