Съдържание

Посетители

В момента има 208  гости и няма потребители и в сайта

Новини

4 акта и иззeти 7 препарирани екземпляра след акция Банско

Preparati_Bansko_2012_014_1Експертите на РИОСВ – Благоевград съставиха 4 акта и иззеха общо 7 препарирани защитени животни при проверки на механи в гр. Банско.

 Preparati_Bansko_2012_017_1Акцията е инициирана след получен сигнал от Сдружение за дива природа „Балкани“ за масово притежание и показ на незаконни трофеи от защитени видове на обществени места. В 4 от проверените общо 5 заведения в гр. Банско са установени нарушения – излагане на публично място на защитени видове животни. Екземплярите, сред които 2бр. Кафява мечка, 3 бр. Обикновен мишелов и 2бр. Малък ястреб, са иззети, а на ползвателите и наематели на заведенията са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/.

РИОСВ предупреждава, че препарирането, притежаването и излагане на публични места на защитени животински видове, както и търговията и предлагането за продажба на препарирани екземпляри от същите, е нарушение на ЗБР. Предвидените в закона санкции са от 100 до 5000 лв. за физически и от 500 до 10000 лв. за юридически лица.  

Акцията е проведена съвместно с представители на СДП „Балкани“, Регионална дирекция по горите – Благоевград и със съдействието на Районно управление полиция - гр. Банско. Проверките продължават.