Съдържание

Посетители

В момента има 219  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Начало на кампанията „Европейска седмица на мобилността“ през 2020 г.

 Poster

 

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“(ЕСМ) на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно да насърчи участието на органите за местно управление в инициативи, свързани с устойчивата градска мобилност, водещи до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми. В основата на кампанията ЕСМ е заложен принципът за популяризиране на множеството ползи за околната среда и здравето на хората от използването на различни начини за придвижване. Кампанията насърчава умното придвижване и използването на устойчива мобилност.

Темата на ЕСМ през 2020 година е „Чиста мобилност за всички“ под мотото „Избери как да се придвижиш“.

Платформата за регистрация за участие на общините в Европейската седмица на мобилността за 2020 г. е отворена, като регистрацията може да бъде направена само чрез официалната интернет страница на кампанията на адрес http://registration.mobilityweek.eu/login.php?lang=bg.

Ежегодно всяка община има възможността да участва в кампанията с изпълнението на един, два или и трите критерия – организиране на мероприятия по време на седмицата 16-22 септември, въвеждане на една или повече постоянни мерки, които да спомогнат прехода от личен автомобил към екологичен начин на придвижване, както и провеждането на Ден без автомобили (22 септември), когато една или повече улици биват затворени за движение на автомобили.

За да кандидатстват онлайн за Наградата на ЕСМ, градовете следва да отговорят (и да маркират) и на трите критерия. Информация за начина на кандидатстване за Наградата предстои да бъде публикувана на интернет страницата на кампанията http://www.mobilityweek.eu/

Крайният срок за подаване на заявленията се очаква да бъде до 23 октомври 2020 г.

Хартата на кампанията за 2020 г. е документът, с подписването на който, кметът на съответната община удостоверява, че градът е отговорил на 3-те критерия, и подава заявка за участие в състезанието за голямата награда – град с най-добри постижения, насочени към въвеждането на постоянни мерки за устойчива градска мобилност. Хартата следва да бъде прикачена при онлайн кандидатстването за Наградата на ЕСМ.

Наградата на ЕСМ се дава в две категории: за големи общини (с повече от 50 000 жители и за малки общини (с под 50 000 жители).

Финалистите за Наградата ще бъдат определени от избрано от Европейската комисия жури. Победителите в двете категории печелят рекламно двуезично видео – на английски и на националния им език, с което се популяризират техните постижения, свързани с устойчивата градска мобилност. В допълнение финалистите ще бъдат насърчени чрез популяризирането на техните инициативи и мерки през медийните канали на кампанията.

Помощни материали за организирането на мероприятията на общините участници в кампанията, са публикувани на интернет страницата на ЕСМ на адрес https://mobilityweek.eu/campaign-resources-for-2020/.

Целогодишно в кампанията имат възможност да се включат също и НПО, академични институции, бизнес, училища, публични институции и др., като регистрират свои проекти или практики, насочени към устойчивото придвижване на пътя.

В допълнение информираме, че с Наградата за Планове за устойчива градска мобилност (отделна награда в контекста на ЕСМ), Европейската комисия цели да насърчи приемането на планове за устойчива градска мобилност от местните власти в цяла Европа и да възнагради забележителните постижения в тематичната приоритетна област за съответната година. 9-та Награда за “Планиране на устойчива градска мобилност” (SUMP) се фокусира върху транспорт без вредни емисии, който обединява хората в каузата, което е пряко свързано с тазгодишната тема на ЕСМ. Поканата за кандидатстване е отворена до 31 октомври 2020 г. Повече информация на http://www.mobilityweek.eu/sump-award/.
Новата награда за пътна безопасност в градска среда, е инициатива в контекста на ЕСМ, която цели да подчертае усилията на местните власти в осигуряването на безопасни условия на пътя в градовете. По този начин се акцентира върху изключителните и иновативни постижения на местните власти в областта на безопасността по пътищата и се насърчава обмена на добри практики в цяла Европа. Още информация на https://mobilityweek.eu/urban-road-safety-award/.

Национален координатор на кампанията е Министерството па околната среда и водите.

Тематични насоки:
https://mobilityweek.eu/fileadmin/user_upload/materials/participation_resources/2020/Thematic_guidelines_2020/2020_EMW_Thematic_Guidelines_layout_BG.pdf

 

Помощни материали:
https://mobilityweek.eu/campaign-resources-for-2020