Съдържание

Посетители

В момента има 264  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Проверки за търговия със защитени пролетни цветя ще извърши РИОСВ – Благоевград в областния център

РИОСВ – Благоевград ще извърши проверки на пазарите и търговските обекти в областния център за търговия с пролетни цветя, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

Превантивния контрол ще бъде осъществен от екоинспекциите на територията на цялата страна и е по повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя в следващите дни. Редица пролетни растения като някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания. Други растения, като пролетната циклама и салепите (които често са наричани с международното им име орхидеи), са под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията. Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им.

РИОСВ – Благоевград напомня, че е незаконно да се продават букети или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При установени нарушения ще бъдат наложени глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически – от 500 до 10 000 лева.