Съдържание

Посетители

В момента има 81  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Приключи Националeн ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018 г.

Приключи Националният ученически конкурс „Посланици на здравето”. В реализирането на дейностите по проектите, насочени за превенция на рисковите за здравето фактори, се включиха общо над 5 500 ученици, заедно с техните учители и родители от цялата страна.

Конкурсът се проведе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.
Учениците заедно с техните учители, осъществиха проекти в две подтеми: „Пръв бъди без пушене и алкохол ТИ!” и „Храни се здравословно и спортувай редовно!”. Конкурсът се проведе в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.
В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват: спортни прояви - състезания и турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработени са сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.
Общият брой проекти, които успяха да финализират успешно са 75, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас - 18 проекта; от 5-ти до 8-ми клас – 38 проекта и от 9-ти до 12-ти клас – 19 проекта.
Номинираните проекти в таблици по възрастови групи:
Проекти II фаза първа възрастова г-па 1-4 клас;
Проекти II фаза втора възрастова г-па 5-8 клас;
Проекти II фаза трета възрастова г-па 9-12 клас.
Припомняме, че Националният конкурс се провежда в периода от 10 октомври 2017 г. до 1 юни 2018 г. Конкурсът протече в две фази. През първата фаза (10 октомври 2017 г. – 15 декември 2017 г.) участниците трябваше да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в областта превенция на хронични незаразни болести. През втората фаза на конкурса, 25 декември 2017 г. – 10 май 2018 г., стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
Всеки кандидат задължително трябваше да участва и в двете фази на конкурса!
Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори извърши класирането на участниците до 25 май 2018 г., , а резултатите са публикувани на интернет-страниците на МЗ, МОН, МК, ММС, МОСВ и ПЕКБ. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни 2018 г. Предвидени са общо тринадесет предметни награди, по три във всяка възрастова категория, три поощрителни награди и една специална награда.