Съдържание

Посетители

В момента има 72  гости и няма потребители и в сайта

Новини

С образователна програма в две училища РИОСВ – Благоевград отбелязва Световния ден на водата – 22 март

WWD GENERIQ CMJN EN 2017 squareРИОСВ – Благоевград ще проведе образователна програма с ученици в Благоевград и Кресна, посветена на Световния ден на водата – 22 март.

Днес, в три последователни часа, експерти на инспекцията ще гостуват на възпитаниците от пети до седми клас в СУИЧЕ "Св. Кл. Охридски", гр. Благоевград. Инициативата включва беседа за водата, екологична викторина и прожекция на филма на BBC „Сладка вода“.

На 23 март 2018 г. в СОУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Кресна ученици в осми, девети и единадесети клас ще научат повече за водата, времето и климата в тематична беседа „Околна среда и климат – какво трябва да знаем“. Младежите ще участват и във викторина с много предметни награди.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

За 2018 г. мотото е „Отговорът е в природата”. Посланието тази година е решенията да са природосъобразни и да предотвратят наводненията, засушаванията и замърсяването на водите чрез изграждане на „зелена инфраструктура“. Реални възможности за това са: свързване на реките със заливаемите площи, създаване и възстановяване на влажни зони, залесяване и възстановяване на гори, както и създаване на зелени пространства, които „поглъщат“ и съхраняват водата.