Съдържание

Посетители

В момента има 67  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Световният ден на влажните зони през 2018 г. с акцент върху градските влажни зони

WWD18 logo E horiz rvb smallВлажните зони за устойчиво градско развитие“ e темата на Световния ден на влажните зони през 2018 г.

Основните послания на Световният ден тази година са:

  • Градските влажни зони са ценна, а не изгубена земя
  • Чрез запазване и възстановяване градовете могат да управляват и и опазват градските влажни зони
  • Да превърнем думите в действие: градските влажни зони правят градовете добри за живеене

Половината от населението днес (около 4 млрд. души) живеят в градовете. До 2050 година този процент ще достигне до 66%. Градовете допринасят за около 80% от световното икономическо производство. Заедно с тяхното разрастване търсенето на земя също се увеличава, а тенденцията е хората да навлизат с дейността си във влажните зони, да ги разрушават, за да строят на тяхно място.

Местните власти и лицата, отговорни за вземането на решения, са изправени пред практическа дилема: как да се отговори на нарастващото търсене на земя в градовете, като същевременно се запази природната среда. Градските влажни зони играят жизненоважна роля за сигурността, гъвкавостта и устойчивостта на градовете.

На 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска конвенция. Това е първият международен договор, засягащ опазването на биологичното разнообразие. Обявяването за Рамсарско място не налага специални ограничения при ползването на влажните зони, а напротив, подкрепя риболова и ползване на ресурсите на зоната, в разумни граници, осигуряващо дългосрочното им ползване в бъдеще. Всички влажни зони са включени приоритетно в Националната екологична мрежа.

В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ почти 50 000 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. Към момента Рамсарските места (влажни зони с международно значение) са 2 293, с обща площ 225 418 823 ha.

Постер за Световният ден на влажните зони 2018 г.

Форма за оцветяване от деца във връзка с отбелязването на Световният ден на влажните зони

Листовка на български език, посветени на кампанията през 2018 г. - 1

Листовка  на български език, посветени на кампанията през 2018 г. - 2