Съдържание

Посетители

В момента има 564  гости и няма потребители и в сайта

Новини

С два туристически похода и образователни дейности РИОСВ – Благоевград ще отбележи Световния ден на околната среда

Baner WEDС туристически походи в Пирин и Рила, образователна програма и ден на отворените врати, РИОСВ – Благоевград ще отбележи Световния ден на околната среда - 5 юни.

Проявите стартират на 01 юни от 12:30 ч. в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград /Младежки дом/, където младежи от НХГ ”Св.св. Кирил и Методий”, гр. Благоевград ще слушат беседа за Световния ден, ще гледат документалния филм „Забравените гори“ и ще участват в екологична викторина с много награди. Образователната програма се организира съвместно с ДНП „Рила“.
На 02 юни на територията на Национален парк „Пирин“ с изходен пункт м. „Попина лъка“ над гр. Сандански, ще се проведе туристически поход с посещение на ПЗ „Водопад Попина лъка“ и х. "Беговица". В похода ще участват членове на Сдружение „Млад планинар“ - гр. Петрич, служители на РИОСВ – Благоевград, ДНП „Пирин“ и РЛ – Благоевград.
Ден на отворените врати в регионалната екоинспекция предстои на 5 юни. Тогава в информационния пред посетителите ще бъдат представени дейността на институцията, презентация на тема „Климат и околна среда“ , както и документални и научно-популярни филми.
На 06 юни РИОСВ заедно ДНП „Рила“ организира втори туристически поход по опознавателен маршрут от м. „Карталска поляна” до хижа „Македония” и обратно (в Рила планина). Участват ученици и преподаватели от ПГТЛП „Г. Делчев“, гр. Благоевград. Любителите на активния отдих сред планината ще се запознаят с вековните смърчови гори и биоразнообразието на биосферен резерват „Парангалица”, очакват ги и интересни екологични беседи по време на прехода.
Световния ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни и е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата. От зараждането му през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.Темата на Световния ден на околната среда за 2017 г – „Свързване на хората с природата“, насочва вниманието и призовава да излезем сред природата, да оценим нейната красота и ценност и да защитим нашата планета Земя.
Официален сайт на Световния ден: http://worldenvironmentday.global/en
Инициативи на МОСВ, посветени на Деня на околната среда