Съдържание

Посетители

В момента има 565  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Нови изисквания към класифицирането, етикирането и опаковането на химическите вещества и смеси

Регламент (EO) 1272/2008 г. е новото законодателство на ЕС, приложимо и за България, относно класификацията, етикетирането и опаковането на вещества и смеси (CLP).

Той установява в законодателството на ЕС критериите за класификация и правилата за етикетиране и опаковане на опасни вещества и смеси на Глобалната хармонизирана система за класифициране и етикетиране на химикали на ООН (UN GHS).

Регламент CLP въвежда задължения за производителите, вносителите и потребителите надолу по веригата да класифицират, етикетират и опаковат веществата, смесите и определени изделия (експлозиви), които пускат на пазара и да нотифицират класификацията и етикетирането на веществата в Европейската Агенция по химикали, Хелзинки (ECHA). На нотификация подлежат:

  • веществата, които подлежат на регистрация в съответствие с регламент REACH и се пускат на пазара на ЕС;
  • веществата, които се класифицират като опасни и се пускат на пазара на ЕС независимо от количествата, в самостоятелен вид или в смеси над пределните концентрации, което води до класифициране на смесите като опасни.

Новите правила на CLP изискват веществата да бъдат повторно класифицирани и етикетирани до 1 декември 2010 г., а смесите - до 1 юни 2015 г. Задължените по този регламент лица трябва да уведомят (нотифицират) Европейската Агенция по химикали за класификацията и етикетирането на техните вещества, до един месец от пускането им на пазара, освен в случаите, когато класификацията и етикетирането съгласно CLP са посочени с регистрационното досие при съвместното подаване на данни за регистрация на вещества по REACH. Нотифицирането трябва да се извърши до един месец след пускане на веществото на пазара, когато това става на или след 1 декември 2010 г. Първият краен срок за нотифициране е 3 януари 2011 г.

Нотификацията се извършва по електронен път в интернет портала на Агенцията - REACH-IT http://echa.europa.eu, в реално време или с предварително създадено досие за нотификация в IUCLID 5.2. Този инструмент може да бъде свален безплатно от http://iuclid.echa.europa.eu

Нотификацията е безплатна и задължителна!

След 01.12.2010 г. етикетирането на опасните вещества се извършва съгласно дял III, а опаковането съгласно дял IV на Регламент CLP. От 01.12.2010г. до 01.06.2015г. информационните листове за безопасност на класифицираните вещества трябва да съдържат едновременно класификацията на веществото съгласно Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и смеси (ДВ бр. 68 от 2010 г.), така и класификацията по настоящия регламент, а етикетите трябва да отговарят на изискванията на CLP.

Уведомяваме Ви, че за неспазване изискванията на Регламента носите наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл. 35 от Закона за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси (ДВ бр.114/2003г., посл. изм. и доп. ДВ бр.63/2010г.).

 

Подробна информация относно изискванията на Регламент (EO) 1272/2008 (CLP) можете да получите от: