Съдържание

Посетители

В момента има 95  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2023

Съобщение №1622/2022

Изх. №4795(3)/22.12.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Аварийно-възстановителни работи на подпорна стена по общински път BLG2003/II-19 Места - Флипово - Осеново, около км 1+500“

възложител: ОБЩИНА БАНСКО

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №4795/15.11.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Аварийно-възстановителни работи на подпорна стена по общински път BLG2003/II-19 Места - Флипово - Осеново, около км 1+500“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация целта на инвестиционното предложение е да бъдат извършени аварийно-възстановителни работи на подпорна стена по общински път BLG2003/II-19 Места - Флипово - Осеново, около км 1+500, чрез които ще се подобри техническата инфраструктура.
В обхвата на обекта има изградена подпорна стена, но от бурното течение на р. Градинишка е подкопана, което налага спешно укрепване, чрез направа на нова подпорна стена. Обекта на настоящето инвестиционно предложение се намира пред съществуваща подпорна стена при р. Градинишка по общински път BLG2003/11-19 Места - Филипово - Осеново при километър около км 1+500, без да я засяга. Същата ще бъде запазена.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда почистване на коритото и укрепване на съществуващата подпорна стена. Дължината на обхвата на обекта на инвестиционното предложение е около 50 метра.
За ликвидиране на опасността от ново подкопаване на съществуващата подпорна стена се проектира подпорна стоманобетонова стена както следва: дължина L=50.00м.; височина Н=5.00 м. Подпорната стена ще се изпълнява на ламели посредством работни и дилатационни фуги, изпълнени с иглонабита дъска с дебелина 2 см.
Строителството ще започва отдолу и върви нагоре срещу течението и следва да протече при следната последователност: почистване коритото на реката; отбиване на водите на реката от основното русло в близост до левия бряг; разрушаване на по съществуващи устой и стена; изграждане на подпора на устоя и подпорната стената; разриване.
Земните работи, включващи почистване коритото на реката, изкоп за подпорни стени, обратни насипи и направа на отбивни диги ще се изпълняват с багер и булдозер.
Изкопаната земна почва ще се извозва със самосвал на разстояние до 10 км на указано от общината място и след това част от нея ще се връща за засипване на изкопите, както и засипване зад подпорните стени. Строителството ще се извърши при минимални води в реката.
Изпълнението на корекцията ще бъде осъществено в съществуващото речище и сервитута.
Не се засягат никакви трайни плодни дървесни видове, поради което такива отчуждения не се налагат.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР): в случая защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.), в периферен участък.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БДЗБР) с Изх. №П-01-411(1)/20.12.2022 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград чрез системата за електронен обмен на документи и регистрирано с Вх. №4795(2)/21.12.2022 г. на РИОСВ - Благоевград, копие от което прилагаме за съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че при реализирането им: не се унищожават и/или увреждат типове природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; няма вероятност за намаляване площта, влошаване качествата и структурата на типовете природни местообитания и местообитанията на видовете, както и за унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения им район на разпространение в зоната, включително и на най-благоприятните местообитания за видовете; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за трансформация на местообитания на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в защитените зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000“ – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; с реализацията и последващата експлоатация на обекта на инвестиционното предложение не се очаква генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона; не се очаква да се предизвикат отрицателни кумулативни въздействия върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона във взаимодействие с други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер в землището на селата Места и Филипово в община Банско, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Аварийно-възстановителни работи на подпорна стена по общински път BLG2003/II-19 Места - Флипово - Осеново, около км 1+500“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с Изх. №П-01-411(1)/20.12.2022 г. на БДЗБР.

С уважение,

ЕМИЛИЯ ПЕТРОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощена със Заповед № 391/14.12.2021 г.
на Директора на РИОСВ – Благоевград/