Съдържание

Посетители

В момента има 247  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2022

Съобщение №1565/2022

Изх. №4925(1)/09.12.2022 г.

Уведомление за Проект на предписание за провеждане на принудителна сеч по реда на Закона за горите и подзаконовата нормативна уредба в частни горски територии, стопанисвани от наследниците на

възложител: М. М.

Във връзка с внесена от Вас документация с вх. № 4925/24.11.2022 г. на РИОСВ - Благоевград, приета за уведомление за план по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), и на основание чл. 6а, т. 2 от същата, Ви уведомявам за следното:
План за провеждане на принудителна сеч през 2022/2023 г. в частни горски територии, във връзка с дадено предписание от РДГ Благоевград на основание чл. 106/чл. 131 ал. 2 от Закона за горите, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно дадено предписание от РДГ - Благоевград се предвижда провеждане на принудителна сеч в имоти с идентификатори: 03561.51.16, 03561.51.16 по КК и КР на с. Бел Камен, община Якоруда, област Благоевград, в обхвата на подотдели: 263/н (бб8, смърч2) на площ от 0,8 ха, 259/т (бб10) на площ от 0,5 ха. В насажденията са констатирани повреди от абиотични фактори (снеголом/снеговал), което налага провеждането на принудителна сеч за повредената дървесина в срок до 30.06.2023 г.
Гореописаните подотдели не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо, на отстояние около 4800 м са разположени границите на защитена зона BG0001030 „Родопи Западни”, за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-278/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 45/28.05.2021 г.).
Така заявеният план и предвидените в него дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитена зона) и характера (извеждане на принудителна сеч) на заявеният план, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на растителни и животински видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитените зони;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Бел Камен, в близост до границите на защитените зони, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявения „План за провеждане на принудителна сеч през 2022/2023 г. в частни горски територии, във връзка с дадено предписание от РДГ Благоевград на основание чл. 106/чл. 131 ал. 2 от Закона за горите“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,
СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград