Съдържание

Посетители

В момента има 545  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2021

Съобщение №1281/2021

Изх. №4210(1)/22.12.2021 г.

Уведомление за изготвяне на проект за Подробен устройствен план – изменение на Плана за регулация и застрояване (ПУП – ИПРЗ) на УПИ ІХ - за читалище в кв. 8А по плана на с. Бело поле, община Благоевград, област Благоевград и изменение на Плана на улична регулация (ИПУР) от о. т. 89, о. т. 90, о. т. 91, о. т. 92, о. т. 61“

възложител: „АСБАХ-БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, Н. П.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №4210/16.12.2021 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект за ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проект за Подробен устройствен план – изменение на Плана за регулация и застрояване (ПУП – ИПРЗ) на УПИ ІХ-за читалище в кв. 8А по плана на с. Бело поле, община Благоевград, област Благоевград и изменение на Плана на улична регулация (ИПУР) от о. т. 89, о. т. 90, о. т. 91, о. т. 92, о. т. 61, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената документация със Заповед №267/19.02.2021 г. на зам. кмета по строителството на община Благоевград е разрешено изработването на горния ПУП.
По действащия ПУП-ПР за с. Бело поле, УПИ ІХ в кв. 8А е отреден за читалище, като в границите му са включени поземлен имот с пл. №260, част от поземлен имот с пл. №270 и част от поземлен имот с пл. №209. През имот с пл. №270 по действащия кадастрален и регулационен план е предвидено да премине улица с о. т. 90 – о. т. 89, която пресича имота.
С изменението на ПР на УПИ ІХ-за читалище се предвижда да се образуват нови УПИ ХІІІ, УПИ ІV и УПИ ХV за имот с пл. №260 и предназначение „за жилищно строителство“ и нов УПИ ХVІІ за имот с пл. №270 и предназначение „за жилищно строителство“.
С изменението на ПУР на о. т. 89, о. т 90, о. т. 91, о. т. 92, о. т. 61 в частта, попадаща в границите на имот с пл. №270 като улица с о. т. 61, о. т. 92, о. т. 91 и улица с о. т. 89 и о. т. 89а (нова) се проектират като задънени улици и пешеходна алея широчина 2.25 м за връзка между тях.
С ПЗ за новообразуваните имоти УПИ ХІІІ-260, УПИ ХІV-260, УПИ ХV-260 и УПИ ХVІІ-270 ново свободно застрояване със следните устройствени показатели за зона „Жм“: височина - до 10 м; кинт – до 1.2; плътност на застрояване – до 60% и плътност на озеленяване – мин 40%.
Предвидено е изграждане по една жилищна сграда във всеки УПИ. Електрозахранването водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води ще се осигурят от изградените мрежи на с. Бело поле, чрез изграждане на съответните отклонения.
С проекта на ПУП на този етап не са налични данни, че се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми,
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Планът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с проекта дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Проект за Подробен устройствен план – изменение на Плана за регулация и застрояване (ПУП – ИПРЗ) на УПИ ІХ-за читалище в кв. 8А по плана на с. Бело поле, община Благоевград, област Благоевград и изменение на Плана на улична регулация (ИПУР) от о. т. 89, о. т. 90, о. т. 91, о. т. 92, о. т. 61“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград