Съдържание

Посетители

В момента има 701  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2020

Съобщение №1056/2020

Изх. №3808(2)/07.12.2020 г.

Уведомление за проект за Подробен устройствен план (ПУП) - изменение на плана за регулация (ПР) за УПИ II, кв. 11 по плана на гр. Сандански, поземлен имот с идентификатор 65334.300.308 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград с цел образуване на два броя нови УПИ XXV с проектен идентификатор 65334.300.236 и УПИ XXVI с проектен идентификатор 65334.300.237 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград

възложител:С. М.

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №3808/02.12.2020 г. и внесена допълнителна информация с вх. № 3808(1)/04.12.2020 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т.2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение “Изграждане на склад за земеделска продукция, техника и инвентар в УПИ ХVIII - 279 в кв. 3 по плана на с. Склаве, община Сандански, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение е предвидено в УПИ ХVIII - 279 в кв. 3 по плана на с. Склаве, община Сандански с отреждане „за безвредни производствени и складови дейност“ и площ 1084 м2 да бъде изградена сграда със застроена площ 90 - 100 м2 и предназначение склад за земеделска продукция, техника и инвентар. Функционалното разпределение на сградата включва: складови помещения, гараж за селскостопанска техника и санитарен възел. Водоснабдяването на склада ще бъде осъществено от съществуващ водопровод, изграден по улици с о.т 73-74 и 4-74. Образуваните отпадъчни води ще бъдат зауствани в съществуващата канализация, изградена по улици с о.т 73-74 и 4-74. Електрозахранването ще се осъществи от електроразпределителната мрежа на селото. Транспортния достъп до имота ще се осъществява по улици с о.т 73-74 и 4-74.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на местообитания на видове птици, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на склад за земеделска продукция, техника и инвентар в УПИ ХVIII - 279 в кв. 3 по плана на с. Склаве, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград