Съдържание

Посетители

В момента има 137  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №816/2018

Изх. №2925(3)/28.08.2018 г.

Уведомление за предвиждане за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Туповишка река“ (Млаки), с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“

Възложител:ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2925/10.08.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за предвиждане за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Туповишка река“ (Млаки), с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Предвиждането за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Туповишка река“ (Млаки), с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, възложителят предвижда водовземане от р. Тупувишка с цел питейно-битово водоснабдяване на с. Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград чрез съществуващо водовземно съоръжение „Туповишка река“ (Млаки), изградено през 1988 г. в коритото на р. Тупувишка река на надморска височина 1609.00-1610.00 м. Водовземното съоръжение „Туповишка река“ (Млаки) попада в поземлен имот с номер 046032 в местността Махалата, землище на с. Делчево, община Гоце Делчев, област Благоевград с площ 0.487 дка и регистриран начин на трайно ползване „Водностопанско съоръжение“. Същото е изградено като брегово водохващане с яз. Регулацията на водното течение се осъществява посредством савак. Подприщването на водното ниво пред яза формира малко езеро, което служи и като утайник на речната вода. Бреговете на малкото езеро са укрепени с бетонни стени, които предпазват бреговете от обрушване. Изградена е и водовземна шахта с размери 5.10 м х 2.10 м състояща се от водна и суха камера. Към момента състоянието на водовземното съоръжение е добро и изпълнява функциите си. За обезпечаване поливното водоппотребление на селото е необходимо водно количество в размер на Qmax.=3.5 л/сек или годишна водна маса 65858 куб. м/год. Около водохващането се предвижда изграждане на санитарно-охранителна зона.
Реализацията ще допринесе за водообезпечаване на водоснабдителната система с необходимото водно количество с цел задоволяване на потребностите на населението и гостите на селото от вода за питейно-битови нужди и намаляване на здравния риск за населението чрез осигуряване на питейна вода с добро качество.
Възложителят не е заявил предвиждания за изграждане на нова и/или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура в района.
На този етап не са налични данни, че с предвиждането за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Туповишка река“ (Млаки), с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС).
Предвид гореизложеното, за предвиждане за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Туповишка река“ (Млаки), с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“ не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Водовземното съоръжение попада не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: в границите на защитена зона BG0002126 „Пирин Буфер“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-352/11.042013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 48 от 2013 г.) и в границите на защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1, ал. 3 и ал. 5 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на горепосоченото предвиждане е допустима спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002126 „Пирин Буфер“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ и спрямо Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и на условия, описани в т. 6 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-336(1)24.08.2018 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №2925(2)/24.08.2018 г., копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на предвидените дейности, както и че с осъществяването им не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони, тъй като не се изменят територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на природните местообитание, както и за растителните видове, които ги характеризират, не се очаква пряко или косвено унищожаване и/или увреждане на местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в гореописаните защитени зони, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, не се предполага безпокойство следствие шум и усилено антропогенно натоварване на видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното предвиждане за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Туповишка река“ (Млаки), с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявеното предвиждане за „Провеждане на процедура за узаконяване (изготвяне на документация за издаване на разрешително за водоползване) на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване „Мурата“, с Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Приложение: съгласно текста.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград