Съдържание

Посетители

В момента има 181  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №807/2018

Изх. № 3011(1)/21.08.2018 г.

Уведомление за „Проект за комплексен проект за инвестиционно инициатива (КПИИ) в части: Подробен устройствен план – изменение на План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград от „жилищно строителство“ в „къщи за гости, механа и релакс“; Инвестиционен проект за изграждане на механа и обособяване на зона за релакс в имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград

Възложител:„НИКИ ТУР-99“ ЕООД ЕИК 201178495

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №3011/20.08.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитирания КПИИ, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектът за КПИИ в части:
1. Подробен устройствен план – изменение на План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград от „жилищно строителство“ в „Къщи за гости, механа и релакс“;
2. Инвестиционен проект за изграждане на механа и обособяване на зона за релакс в имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград,
попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация в имот с №006135 в местността Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен има изградени две къщи за гости.
Целта на КПИИ за имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград, е едновременно провеждане на процедура по устройствено планиране чрез изработване на проект за ПУП с цел промяна предназначението на имота от „жилищно строителство“ в „къщи за гости, механа и релакс“ и по одобряване на инвестиционен проект за намерение на възложителя за изграждане на механа и обособяване на зона за релакс.
С Подробен устройствен план – изменение на план за застрояване се предвижда отреждането на имота в устройствена зона „Жм“ с преобладаващо застрояване с малка височина (до 10 м), конкретно предназначение „за къщи за гости, механа и релакс“, при спазване нормативно определените режими на устройство и застрояване. С плана се предвижда съществуващите в имота сгради да се запазят.
С инвестиционния проект се предвижда в имота да се изгради механа с капацитет 100 места и да се обособи зона за релакс.
Не се предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура за нуждите на имота. Имотът е водоснабден, електрозахранен, а отпадъчните води се заустват в изгребна яма. Достъпът до имота се осъществява по полски път, граничещ с имота.
На този етап не са налични данни, че с КПИИ за имот с № 006135, местност „Грашина“, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното за КПИИ, съдържащ Подробен устройствен план – изменение на План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград от „жилищно строителство“ в „Къщи за гости, механа и релакс“ и Инвестиционен проект за изграждане на механа и обособяване на зона за релакс в имот с № 006135, местност „Грашина“, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград“, не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
КПИИ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001022 „Родопи - Западни “ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85 от 2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на предвидените с комплексния проект за инвестиционна инициатива дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „Проект за комплексен проект за инвестиционно инициатива (КПИИ) в части:
1. Подробен устройствен план – изменение на План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград от „жилищно строителство“ в „Къщи за гости, механа и релакс“;
2. Инвестиционен проект за изграждане на механа и обособяване на зона за релакс в имот с №006135, местност Грашина, землище на с. Лещен, община Гърмен, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания КПИИ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните, посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград