Съдържание

Посетители

В момента има 197  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №776/2018

Изх. № 2922(1)/17.08.2018 г.

изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“

Възложител:ЕТ „ИСМАИЛ АТИП“ ЕИК 101149126

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2922/10.08.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Изменението на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“ е извършена оценка за съвместимост по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), приключила с издадено Решение № 04-ОС/2014 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие, с което инвестиционното предложение е съгласувано.
Съгласно представената информация изменението на инвестиционното предложение за изграждане на цех за дървопреработка в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград е свързано с промени в предвижданията за ремонтиране на съществуващата в имота масивна сграда представляваща мандра с площ 133 кв. м с цел същата да бъде ползвана като помощна сграда към новопредвидения за изграждане цех за дървопреработка, съставляващ хале от 300 кв. м, в което възложителят е предвидил да се монтира гатер банцинг и да се обособи складова площ в размер на 150 кв. м.
Настоящото изменение се инициира във връзка с обстоятелството, че към момента цеха за дървопреработка не е изграден и предвиждания същият да бъде изграден след премахване на съществуващата в имота сграда (мандра).
Реализацията на изменението не е свързана и не предвижда изменение в предвижданията на съгласуваното инвестиционно предложение за изграждане на хале от 300 кв. м, в което да се обособи цех за дървопреработка, в който да се извършва първична обработка на дървесина (бичене) чрез монтаж на гатер банциг и временно складиране на дъските в предвидената за обособяване складова площ.
Не се предвижда и изграждане на нова и/или изменение на съществуващата техническа инфраструктура за нуждите на имота.
Така представеното инвестиционно предложение за промяна на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), но попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: в границите на защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.).
Така заявено изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените в промяната на инвестиционното предложение дейности, както и че реализацията им няма вероятност да доведе до значително отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001021 „Река Места“, спрямо оцененото чрез преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие, в резултата на която е издадено Решение № 04-ОС/2014 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие, тъй като осъществяването им не е свързано с осигуряване на допълнителни площи за временни дейности по време на премахване на съществуващата сгради и по време на строителството, при реализирането им не се засягат и не се създават условия за фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване зоната, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, не се предполага значително безпокойство следствие шум и усилено антропогенно натоварване на видовете, тъй като възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничено периодично действие (основно в периода на премахване на сградата и на строителството) и с ограничен обхват, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявената промяна на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания за промяна на инвестиционното предложение за "Изграждане на цех за дървопреработка“, предвидено да се реализира в УПИ V по плана на с. Места, община Банско, област Благоевград и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград