Съдържание

Посетители

В момента има 228  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №774/2018

Изх. № 2678(1)/16.08.2018 г.

инвестиционни предложения „Резервоар „Казарма“ в поземлен имот с идентификатор 02676.154.7 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ и „Допълнително водоснабдяване на гр. Банско /западна част/ от резервоар „Казармата“ за обособяване на допълнителна зона за водоподаване“

Възложител:ОБЩИНА БАНСКО ЕИК 000024663

Във връзка с внесените от Вас в качеството на кмет на Община Банско уведомления с Вх. №2678/19.07.2018 г. и Вх. №2836/02.08.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираните инвестиционни предложения, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционните предложения „Резервоар „Казарма“ в поземлен имот с идентификатор 02676.154.7 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ и „Допълнително водоснабдяване на гр. Банско /западна част/ от резервоар „Казармата“ за обособяване на допълнителна зона за водоподаване“ попадат в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на уведомленията се явяват функционално свързани инвестиционни предложения, с предвиждания както следва:
С инвестиционното предложение „Резервоар „Казарма“ в поземлен имот с идентификатор 02676.154.7 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ се предвижда въвеждане в експлоатация на резервоар „Казарма“, с V=100 куб. м, който в миналото е водоснабдявал казармата на гр. Банско. Резервоарът се предвижда да се включи във водоснабдителната система на гр. Банско, като същият ще има за цел да подаде допълнителни водни количества за водоснабдяването на западната част на гр. Банско. Теренната кота е 1003 м и позволява гравитачно водоснабдяване на консуматорите в обособената територия. Резервоарът е стоманобетонов, полувкопан, двукамерен, като всяка камера е с обем от 50 куб. м. В сухата камера, са разположени вливна система, хранителна система и преливно-изпразнителна система. Тръбните разводки са изпълнени през 80-те години на миналия век и са в лошо техническо състояние. Резервоарът се захранва от съществуващ водопровод - стомана Ø100, с дължина 1,78 км, който провежда вода от каптаж „Военно поделение“, намиращ се в м. „Мъртва поляна“. По трасето на резервоара на около 200 м преди резервоара има хлораторна станция, която има нужда от реконструкция.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда рехабилитация на резервоара с цел подаване на допълнителни водни количества от него във водопроводната система на гр. Банско. Предвижданията са свързани с подмяна на цялостната тръбна разводка и всички спирателни арматури, а именно: вливната система ще се подмени с нови стоманени тръби Ст.Ø100. Предвижда се отделно вливане на водни количества в двете камери, като за всяка камера се предвижда монтажа на спирателен кран (СК) Ø100 и мембранен вентил с поплавък за спиране на пълненето на резервоара при достигане на проектното ниво. Хранителната система ще се подмени с нова от Ст.Ø100. Всяка мокра камера ще е снабдена със смукателна цедка с присъединителен фланец, за всяка камера се предвижда отделен СК. Преливно-изпразнителната система ще се подмини с нови тръби Ст.Ø100. На дъното на всяка водна камера е предвидена изпразителна система, която ще служи за изпразване на всяка от камерите при нужда от почистване или ремонт. Свързването на тръбите и фасонните част в сухата и водните камери е предвидено с фланшови връзки.
Предвижда се и обособяването на санитарно-охранителна зона, пояс I, която да съвпада с границите на имота, в който се намира резервоара.
Водопроводът, който водоснабдява бившата казарма е предвидено да се запази, а подаването на допълнителни водни количества от резервоара към вътрешната водопроводна мрежа на западната част на града е предвидено да осъществи чрез реализацията на инвестиционното предложение „Допълнително водоснабдяване на гр. Банско /западна част/ от резервоар „Казармата“ за обособяване на допълнителна зона за водоподаване“. Със същото се предвижда допълнителното водоснабдяване на гр. Банско от резервоар „Казарма“ да се осъществи чрез изграждане на тръбопровод от резервоара до кръстовището на ул. „Явор“ и ул. „15-та“. Включването се предвижда да стане в хидравлична точка 58, с теренна кота 958,09 м. По така осъществената връзка, водното количество идващо от резервоара ще се в подава в междинната подзона – от хоризонтал 957,00 м до хор. 917,00 м, на вече обособената Ниска зона на града. Предвижда се бъде изграден нов напорен водопровод DN 110 PE 100RC, PN10, с L=1008,38 м и водомерна шахта на 16 м от изхода на водопровода при резервоара. След шахтата водопроводът се разделя в две направления. Първото по съществуващ водопровод към бившата казарма на гр. Банско, а второто към връзката с междинна подзона на ул. „Явор“. На връзките са предвидени спирателни арматури.
Трасето на водопровода е предвидено да преминава изцяло по уличното платно. За полагането на водопровода ще се извършват изкопи с дълбочина 1,71 м, а преминаването под водосток ще се осъществи чрез хоризонтален сондаж.
Така заявените инвестиционни предложения „Резервоар „Казарма“ в поземлен имот с идентификатор 02676.154.7 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ и „Допълнително водоснабдяване на гр. Банско /западна част/ от резервоар „Казармата“ за обособяване на допълнителна зона за водоподаване“ не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда, (ЗООС) предвид което не подлежат на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционните предложения не попадат в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо са разположени следните защитени зони: защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка със защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.) и защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-572 от 08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84 от 2008 г.), чийто граници се припокриват изцяло.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционноите предложения са допустими с Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и на условия, описани в т. 3, т. 4, т. 6 и т. 8 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-311(1)/07.08.2018 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №2678(2)/08.08.2018 г. за инвестиционно предложение „Резервоар „Казарма“ в поземлен имот с идентификатор 02676.154.7 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“, копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционните предложения дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявените за инвестиционни предложения „Резервоар „Казарма“ в поземлен имот с идентификатор 02676.154.7 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ и „Допълнително водоснабдяване на гр. Банско /западна част/ от резервоар „Казармата“ за обособяване на допълнителна зона за водоподаване“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания на гореупоменатите инвестиционни предложения и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомленията или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Приложение: съгласно текста.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград