Съдържание

Посетители

В момента има 151  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №693/2018

Изх. № 1454(8)/25.07.2018 г.

инвестиционно предложение „Смяна предназначението на „Цех за дограма, складова база и офиси“ в „Цех за аерозоли, козметика, фармацевтични продукти и перилни препарати, складова база и офиси“ в УПИ 060034 (имот с идентификатор 40912.60.34 по одобрените КККР на с. Кърналово), землище на с. Кърналово, община Петрич, област Благоевград“

Възложител:ЕТ „ВЕНТАКОМ-ВАЛЕРИ КЪРЦЕЛСКИ“ ЕИК 101025630

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1454/17.04.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение и допълнителна информация към него с Вх. №1454(4)/01.06.2018 г. и с Вх. №1454(6)/12.07.2018 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Смяна предназначението на „Цех за дограма, складова база и офиси“ в „Цех за аерозоли, козметика, фармацевтични продукти и перилни препарати, складова база и офиси“ в УПИ 060034 (имот с идентификатор 40912.60.34 по одобрените КККР на с. Кърналово), землище на с. Кърналово, община Петрич, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 40912.60.34 с площ 3601 кв. м в местността Мишалъко по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Кърналово, община Петрич, област Благоевград (КККР на с. Кърналово) представлява урбанизирана територия с регистриран начин на трайно ползване „За друг вид производствен, складов обект“. В имота е изграден обект „Цех за дограма, складова база и офиси“, като същия е захранен с електроенергия и вода, а формираните отпадъчни води се отвеждат в изграбна яма.
С инвестиционното предложение се предвижда преустройство и промяна предназначението на изградената в имота сграда в „Цех за производство на аерозоли, козметика, фармацевтични продукти и перилни препарати, складова база и офиси“. Целта е производство на следните продукти: спрей за коса; пяна за коса; пяна за бръснене; дезодорант и спрей за стаи; фармацефтичен продукт - спрей за охлаждане на рани и перилен препарат - спрей за почистване на фурна.
Предвижданията са свързани с обособяване на следните помещения: на първия етаж се предвижда да бъдат обособени фоайе, цех съставляващ пълначно помещение, помещение за смесване, склад готова продукция, битови помещения и санитарни възли; на вторият етаж се предвижда да бъдат обособени офиси.
За нуждите на производството се предвижда в цеха ще се монтират два броя автоматични линии за аерозолен газов пълнеж, два броя смес миксери, работни маси, стелажи за суровини и готова продукция, компресор за сгъстен въздух, палетни колички за суровини и готови продукти.
Производството на козметичните продукти включва следните процеси: получаване на обекта на течните аерозолни смеси необходими за производството на козметичните продукти херметически затворени съдове, които ще се складират на стелажи в склада; смесване на аерозолния продукт и добавяне на допълнителни продукти, предимно разреждане на концентрата с вода, автоматично в два броя миксери; течната смес ще се подава в линия за аерозолен газов пълнеж, където ще се извършва вкарване на течен газ пропан-бутан в аерозолния продукт, пълнене и опаковане на газовия продукт по 10 опаковки в кутия.
Производството на спрея за охлаждане на рани включва следните процеси: разбъркване на предвидените за употребяване суровини Alcohol Denat, Мenthol и Parfum в миксер за един час, след което сместа се подава в линия за бутилиране. Ще се бутилира във флакони, като ще се добавя автоматично и газ пропан-бутан в съотношение 80% охлаждаща течност и 20 % газ пропан-бутан със съдържание на флакона 200 мл.
Производството на спрея за почистване на фурна включва следните процеси: разбъркване на предвидените за употребяване суровини AKUA, Fhosphoric acid, Alcohol C8-18, Etnoxylated, Propoxylated, Benzalconium chloride и Parfum в миксер за три часа, след което сместа се подава в линия за бутилиране. Предвижда се да се бутилира във флакони, като ще се добавя автоматично и газ пропан-бутан в съотношение 85% почистваща течност и 15 % газ пропан-бутан със съдържание на флакона 300 мл.
С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нова техническа и пътна инфраструктура или промяна на съществуващата такава.
Така заявено, инвестиционното предложение „Смяна предназначението на „Цех за дограма, складова база и офиси“ в „Цех за аерозоли, козметика, фармацевтични продукти и перилни препарати, складова база и офиси“ в УПИ 060034 (имот с идентификатор 40912.60.34 по одобрените КККР на с. Кърналово), землище на с. Кърналово, община Петрич, област Благоевград“ не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени следните защитени зони: защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.) и защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Смяна предназначението на „Цех за дограма, складова база и офиси“ в „Цех за аерозоли, козметика, фармацевтични продукти и перилни препарати, складова база и офиси“ в УПИ 060034 (имот с идентификатор 40912.60.34 по одобрените КККР на с. Кърналово), землище на с. Кърналово, община Петрич, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

ИНЖ. РУМЕН ИВАНОВ
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощен със Заповед № 262/06.07.2018 г./