Съдържание

Посетители

В момента има 371  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №668/2018

Изх. № 2600(1)/19.07.2018 г.

инвестиционно предложение „Подобряване на естетическия облик на градската среда чрез изграждане и обновяване на уличното озеленяване на ключови части от уличната мрежа в град Сандански, община Сандански, област Благоевград”

Възложител:ОБЩИНА САНДАНСКИ

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 2600/12.07.2018 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “ Подобряване на естетическия облик на градската среда чрез изграждане и обновяване на уличното озеленяване на ключови части от уличната мрежа в град Сандански, община Сандански, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане и обновяване на улично озеленяване на важни, от гледна точка на градоустройството на гр. Сандански, улици. Предвижда се реализация на улично озеленяване на следните улици:
- началото на бул. „Свобода” - отделни елементи от кръстовището при Главен път I-1 (при Медика) до кръстовището с бул. „Тодор Каблешков”;
- бул. „Тодор Каблешков”;
- ул. „Любен Каравелов”;
- ул. „Бистрица”;
- ул. „Стефан Стамболов“;
- и други.
Територията и дължината на уличната мрежа обхваната от мерки за улично озеленяване е с обща дължина от около 4,1 км в обхвата на имоти 65334.302.6053; 65334.300.3717; 65334.300.3694; 65334.301.6350; 65334.301.6352; 65334.300.3256 по КК и КР на гр. Сандански.
Уличното озеленяване ще обхваща засаждане на дървесни видове (традиционни и декоративни), обособяване на места в тротоарната настилка за дърветата, чрез полагане и на метални/пластмасови решетки (обезпечаващи проникването на вода до кореновата система на дървесният вид), поставяне на метална решетка около ствола на фиданката (за осигуряване на коректен растеж и нейното предпазване от вандалски посегателства), засаждане на храстовидна декоративна растителност (най-вече в зелените разделителни ивици и в обособени зелени площи) поставяне на декоративни цветарници и саксии на обособени места (на тротоари, стълбове за улично осветление и други) с акцент към заобикалящата среда.
Предвижда се изцяло запазване на съществуващите дървета и декоративни храсти в рамките на уличното озеленяване. Ще бъдат засадени естествено растящи видове, характерни за района и с добра регенеративна способност. Предвидените декоративни дървесни видове, които не са типични за района са неинвазивни, имат висока естетическа стойност, като същевременно са устойчиви на замърсяване на въздуха от автомобилния трафик преминаващ по улиците предмет на разработката.
От общо предвидени 390 бр. дървета, 70 бр. са не типични за района видове – декоративните лирово дърво (50 бр.) и амброво дърво (10 бр.) и кълбовидна акация (10 бр.). Единствено от тях, кълбовидната акация може да бъде определена до известна степен като инвазивен вид, затова се предвижда засаждането й единствено в зона с голяма концентрация на бетон и асфалт и без заобикалящи я зелени площи – така, че същата да няма възможност да се самозалесява.
Така заявеното инвестиционно предложение за не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Имотите, предмет на инвестиционното предложение не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени границите на защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г. изм. и доп.) и BG0002098 “Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 28/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” и BG0002098 “Рупите”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Подобряване на естетическия облик на градската среда чрез изграждане и обновяване на уличното озеленяване на ключови части от уличната мрежа в град Сандански, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

ИНЖ. РУМЕН ИВАНОВ
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощен със Заповед № 262/06.07.2018 г./