Съдържание

Посетители

В момента има 198  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №393/2018

Изх. №1719(1)/17.05.2018 г.

инвестиционно предложение “Изграждане на предприятие за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, фотоволтаична инсталация и трафопост в УПИ ХХХ-652 по плана на бивш стопански двор на с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“.

Възложител: „КС ЕКОФУДС“ ООД

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1719/08.05.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомявам за следното:
Изменение на инвестиционно предложение “Изграждане на предприятие за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, фотоволтаична инсталация и трафопост в УПИ ХХХ-652 по плана на бивш стопански двор на с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение “Изграждане на предприятие за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, фотоволтаична инсталация и трафопост в УПИ ХХХ-652 по плана на бивш стопански двор на с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС, приключила с Решение №БД-32-ПР/24.06.2015 г. От главния архитект на община Кочериново е издадено Разрешение за строеж №27/2015 г.
Съгласно представената информация с настоящето инвестиционно предложение се предвижда промяна по време на строителството, изразяваща се в следното: въвеждане на етапност в изграждането на обекта. На първия етап е предвидено да се изгради производствения етаж, а на втория – административно-обслужващия сектор; промяна на конструкцията. Същата ще бъде изпълнена от метална конструкция и термопанели; промяна на функционалното разпределение, съгласно новите технологични изисквания и промяна на местоположението и вида на общи инсталации в обекта. Не е предвидена промяна на останалите параметри, описани в решението.
Не са налични основания така заявената промяна да се счита за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда спрямо въздействието, което е оценено и разгледано в проведената процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС, предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. В близост e разположена границата на защитена зона BG0002099 “Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 102/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, вкл. птици, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002099 “Кочериново”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното изменение на инвестиционно предложение “Изграждане на предприятие за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, фотоволтаична инсталация и трафопост в УПИ ХХХ-652 по плана на бивш стопански двор на с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград