Съдържание

Посетители

В момента има 319  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №392/2018

Изх. №775(5)/15.05.2018 г.

уведомление за изготвяне на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП – ПЗ) с обхват УПИ ІІ-1643, кв. 19 по плана на гр. Якоруда, община Якоруда, област Благоевград и отреждане на имота за „цех за производство на пелети, дърводелски цех с гатер банцинг, сушилня за дървен материал и складове“

Възложител: „КОРОНА ИТ“ ООД

Във връзка с внесена от Вас документация с вх. № 775/27.02.2018 г. на РИОСВ – Благоевград и доп. информация, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.,) за горецитирания план, предвид чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомявам за следното:
Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП – ПЗ) с обхват УПИ ІІ-1643, кв. 19 по плана на гр. Якоруда, община Якоруда, област Благоевград и отреждане на имота за „цех за производство на пелети, дърводелски цех с гатер банцинг, сушилня за дървен материал и складове“ , попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Със Заповед №18/15.02.2018 г. на кмета на община Якоруда е разрешено изработване на ПУП – ПЗ с обхват УПИ ІІ-1643, кв. 19 по плана на гр. Якоруда и отреждане на имота за „цех за производство на пелети, дърводелски цех с гатер банцинг, сушилня за дървен материал и складове“ при спазване на следните параметри за предимно производствена зона „Пп“: П застр. ≤ 80 %; П оз .≥ 20%; К.к. ≤ 10 м; Кинт – 1.2.
Съгласно представената информация имота е с площ 16 418 м2. В него са изградени административно-битова сграда със застроена площ 972 м2, част от инженерен корпус със застроена площ 170 м2, сграда (корпус 1) с площ 6318 м2, в която има дърводелски цех и пропуск. С плана е предвидено да се запази цеха за дървообработващи машини и останалата част от сградата да се преустрои в цех за производство на пелети, дървообработващо предприятие с гатер банцинг, сушилня за дървен материал и складове.
На този етап не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така не се очаква значително въздействие върху околната среда при прилагането му, предвид това, че имотът е разположен в промишлената зона на гр. Якоруда и попада в зона „ПП“. Съгласно писмо с изх. №0800-228/02.05.2018 г. на кмета на Общината, изменението на ПУП не противоречи на предвижданията на предварителния проект на ОУП на община Якоруда¸ за който е проведена процедура по ЕО и ОС и съгласуван със Становище № БД- 02/11.11.2016 г. и е съвместими с предназначението на квартала, в който попада.
Предвид гореизложеното за ПУП - ПЗ с обхват УПИ ІІ-1643, кв. 19 по плана на гр. Якоруда, община Якоруда, област Благоевград и отреждане на имота за „цех за производство на пелети, дърводелски цех с гатер банцинг, сушилня за дървен материал и складове“, не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най - близо са разположени границите на защитени зони BG0000495 «Рила» за опазване дивите птици, обявена със Заповед № РД – 764/28.10.2008 г на Министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 100/2008 г.) и BG0000495 «Рила» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в приетия с Решение на Министерски съвет №122/02.03.2007 г. списък от защитени зони (ДВ бр. 21/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности с плана, както и че при прилагането му не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони BG0000495 «Рила». В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП – ПЗ) с обхват УПИ ІІ-1643, кв. 19 по плана на гр. Якоруда, община Якоруда, област Благоевград и отреждане на имота за „цех за производство на пелети, дърводелски цех с гатер банцинг, сушилня за дървен материал и складове“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград