Съдържание

Посетители

В момента има 348  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №374/2018

Изх. №1639(1)/14.05.2018 г.

Уведомление за „Бизнес план по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на Лазарина Атанасова Якова – земеделски стопанин“

Възложител: Л. А. Я.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1639/02.05.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитирания бизнес план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г. и бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Бизнес планът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на Лазарина Атанасова Якова – земеделски стопанин попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документацията с гореописания бизнес план, към настоящия момент в земеделското стопанство в съществуващи десет броя оранжерии с обща площ от 2134 кв. м или 2.134 дка (305 кв. м; 313 кв. м; 305 кв. м; 313 кв. м; 60 кв. м; 199 кв. м; 197 кв. м; 187 кв. м; 182 кв. м и 73 кв. м;) се отглеждат 2.134 дка краставици оранжерийни като първа основна култура. През настоящата стопанска година предстои засаждане на 1 дка краставици оранжерийни като междинна/втора култура. Оранжериите са разположени в имот с номер 004002 в местността Кантона, землище на с. Коларово, общ. Петрич, обл. Благоевград с площ от 3.000 дка, представляващ земеделска земя с регистриран начин на трайно ползване „Нива“ съгласно приложената скица. Останалата част от имота се поддържа под угар. Зеленчуците се напояват от преминаващ канал на „Напоителни системи“ ЕАД.
С бизнес плана се предвижда увеличаване на оранжерийното производство чрез увеличение на отглежданите зеленчуци до пълния капацитет на съществуващите оранжерии на площ от 2.134 дка с три култури на отглеждане – краставици като първа и междинна/втора култура, и добавяне на нови растениевъдни култури – картофи, които ще се отглеждат в оранжерийни условия също като междинна/втора култура. За нуждите на стопанството се предвижда закупуване на мотокултиватор.
Предвидените с бизнес плана дейности не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота, предмет на същия.
Съобразено с гореизложеното не са налични основания, че предвидените с плана дейности могат да доведат до значителни отрицателни въздействия върху околната среда (увеличението ще се реализира в имот, в който има съществуващи оранжерии), поради което същите не са изменение или разширение на инвестиционно предложение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС. Предвид това за бизнес плана не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
От извършената проверка по отношение местоположението на имота, предмет на бизнес плана (имоти с номер 004002 в местността Кантона, землище на с. Коларово, общ. Петрич, обл. Благоевград), спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че бизнес плана не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, но попада в границите на една защитена зона от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, а именно: защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с бизнес плана дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на природни местообитания, предмет на опазване защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“, не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на местообитания на видове, предмет на опазване защитената зона, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявения „Бизнес план по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на Лазарина Атанасова Якова – земеделски стопанин“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописания бизнес план и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна на предвижданията на гореописания бизнес плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград