Съдържание

Посетители

В момента има 594  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №343/2018

Изх. №1486(1)/08.05.2018 г.

Горскостопанска програма за поземлен имот с номер 305019 в местността Орловица в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград – собственост на наследниците на Костадин Николов Кирянов

Възложител: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА КОСТАДИН НИКОЛОВ КИРЯНОВ

Във връзка с внесеното от Вас в качеството на наследник и представител на наследниците на Костадин Николов Кирянов уведомление с Вх. №1486/18.04.2018 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за поземлен имот с номер 305019 в местността Орловица в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград – собственост на наследниците на Костадин Николов Кирянов попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма се явява поземлен имот с номер 305019 в местността Орловица в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград, с площ 10.300 дка, представляващ горска територия с регистриран начин на трайно ползване „Иглолистна гора“ съгласно приложената скица.
Горскостопанската програма е изработена на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и/или КККР и извършената през 2012/2013 г. инвентаризация на горите на ТП „Държавно горско стопанство Разлог“, съгласно която в имота попадат части от насажденията обособяващи отдели, подотдели 248 „п“ (част в размер на 0.367 дка) и 248 „с“ (част в размер на 9.914 дка).
Съобразно представената информация и документация, таксационните показатели характеризиращи насаждението обособяващо отдел, подотдел 248 „п“ в имота, са както следва: иглолистна гора с изкуствен произход със състав бял бор 9, черен бор 1; възраст 55 години; пълнота – 0.8; височина – съответно 17, 17 м; диаметър – съответно 18 см и 22 см; бонитет – съответно 3, 3. Насаждението е с равномерен строеж и в добро състояние.
Съобразно представената информация и документация, таксационните показатели характеризиращи насаждението обособяващо отдел, подотдел 248 „с“ в имота, са както следва: иглолистна гора със семенен произход със състав черен бор и бял бор. Насаждението е с диференцирана пространствена и неравномерна възрастова структура, а именно: черен бор нъ възраст 95 години с пълнота 0.5, височина 20 м, диаметър 32 см, бонитет 3; черев бор 8, бял бор 2 на възраст 35 години, пълонта 0.8, височина – 14 м за двата вида, диаметър – съответно 16 и 14 см, бонитет – съответно 2, 3. Наличен е и подраст със състав черен бор 6, бял бор 4 на възраст от 5 до 15 години, пълнота 0.8, височина –съответно 6, 5 м. В насаждението са налични пречупени дървета в следствие на абиотични фактори.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия:
 в частта от отдел, подотдел 248 „п“ не се предвиждат горскостопански мероприятия;
 в частта от отдел, подотдел 248 „с“: извеждане на групово-изборна сеч с интензивност 15%.
С горскостопанската програма не се предвиждат възобновителни, противопожарни и ловностопански мероприятия, както и изграждане на временни извозни пътища.
Предвидените дейности не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имотите.
От извършената проверка по отношение местоположението на имота предмет на горскостопанската програма спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че програмата не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, но попада частично (частта от отдел, подотдел 248 „п“) в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, а именно: защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.).
Така заявената програма и предвидените в нея дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на природни местообитания, предмет на опазване защитена зона BG0001021 „Река Места“, не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на местообитания на видове, предмет на опазване защитената зона, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявената „Горскостопанска програма за поземлен имот с номер 305019 в местността Орловица в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград – собственост на наследниците на Костадин Николов Кирянов“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри и предвиждания на гореописаната горскостопанска програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград