Съдържание

Посетители

В момента има 622  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №340/2018

Изх. №1318(3)/08.05.2018 г.

Уведомление за „Изменение на Генплана за стопански двор и парцеларен план за стопански двор в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград и Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) с обхват за поземлен имот с номер 052087 в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград с отреждане за „Мотел, ресторант, бензиностанция, офиси, паркинг за леки коли и ТИР паркинг“

Възложител: „ДРАГ-ДАЛАС“ ЕООД ЕИК 101653507

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1318/03.04.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното предложение и допълнителна информация и документация с Вх. №1318(2)/20.04.2018 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Изменението на Генплана за стопански двор и парцеларен план за стопански двор в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград и Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) с обхват за поземлен имот с номер 052087 в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград с отреждане за „Мотел, ресторант, бензиностанция, офиси, паркинг за леки коли и ТИР паркинг“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно приложена скица имот с номер 052087 в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград е с площ 5.399 дка и регистриран начин на трайно ползване „Стопански двор“. Съгласно представената информация в имота са изградени мотел с магазини, снек-бар и офиси и бензиностанция. Към мотела е изграден паркинг с капацитет 10 бр. паркоместа, а към бензиностанцията - ТИР паркинг с капацитет 10 бр. места.
С Разрешение за ползване №118/27.06.2003 г. на РДНСК – Благоевград е разрешено ползването на „Мотел с магазини“ - мотел на два етажа, магазин за промишлени стоки, магазин за авточасти и магазин за пакетирани хранителни продукти.
Съгласно Удостоверение №АБ-02-23/10.05.2008 г. на кмета на община Сандански бензиностанцията в имота е търпим строеж. От главния архитект на община Сандански е издадено Удостоверение №37/01.07.2008 г. за въвеждане в експлоатация на строеж: „ Снек-бар и офиси – пристройка, надстройка и преустройство на битова сграда“.
Със Заповед №32/20.07.2017 г. на община Сандански е разрешено изработване на проект за изменение на Генплан за стопански двор и парцеларен план за стопански двор в местността „Поручик Минков“ в землището на с. Плоски и изготви ПУП – ПРЗ в обхват на поземлен имот №052087 (образуван от имот №052085, включващ ПИ: 052019, 052046, 052024, 052025 и 052026, включващ УПИ І, ІІ, V и част от ІІІ от Парцеларния план за стопански двор) в местността „Поручик Минков“ в землището на с. Плоски с отреждане за „Мотел, ресторант, бензиностанция, офиси, паркинг за леки коли и ТИР паркинг“.
За инвестиционните предложения за „Изграждане на открит паркинг в имот №052051 и част от имот 052057 в землището на с. Плоски, община Сандански“ и „Изграждане на пътни връзки към търговски крайпътен обект в УПИ ІІІ, стопански двор в землището на с. Плоски, община Сандански“, на основание, по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС от РИОСВ – Благоевград са издадени писма съответно с Изх. №1914-1/23.05.2013 г. и Изх. №3272(2)/01.11.2017 г.
С проекта за ПУП се предвижда отреждането на имот с номер 052087 052087 в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград за „Мотел, ресторант, бензиностанция, офиси, паркинг за леки коли и ТИР паркинг“ при спазване на устройствените показатели за Соп както следва: Плътност на застрояване до 50% и Кинт до 1,5. Съществуващите в имота сгради е предвидено да се запазят. На този етап не се предвижда изграждане на нови сгради в имота, на по-късен етап се предвижда реконструкция и пристрояване на някои от сградите.
С ПУП не се предвижда изграждане на нов паркинг, както и увеличаване на капацитета на съществуващия паркинг в имота.
На този етап не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното за „Изменение на Генплана за стопански двор и парцеларен план за стопански двор в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград и Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) с обхват за поземлен имот с номер 052087 в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград с отреждане за „Мотел, ресторант, бензиностанция, офиси, паркинг за леки коли и ТИР паркинг“ не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
От извършената проверка по отношение местоположението на имота, предмет на плана, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че ПУП не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони по смисъла на ЗБР. Най-близо е разположена защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 85/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Изменение на Генплана за стопански двор и парцеларен план за стопански двор в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград и Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) с обхват за поземлен имот с номер 052087 в местността Поручик Минков в землището на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград с отреждане за „Мотел, ресторант, бензиностанция, офиси, паркинг за леки коли и ТИР паркинг“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното предвиждане на ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград