Съдържание

Посетители

В момента има 383  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №305/2018

Изх. №1536(1)/26.04.2018 г.

изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“

Възложител:ЕТ „ЗП НЕДЖМИ КАРАИБРАИМ“ ЕИК 204925123

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1536/23.04.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Изменението на инвестиционно предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“ с възложител Орхан Расим Камбур е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съвместена с процедурата по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), приключила с Решение №БД-99-ПР/2017 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. С решението е преценено да не се извърша ОВОС, съобразено със следните основни предвиждания: изграждане на млекопреработващо предприятие с капацитет до 500 литра преработено краве мляко на ден с цел производство на следните продукти: бяло саламурено сирене (Б.С.С.), кашкавал, кисело мляко, натурално и суроватъчно масло, извара, суроватка и цвик, имитиращи продукти ( имитиращ Б.С.С. продукт и имитиращ кашкавал продукт); изграждане на котелно на твърдо гориво (еко пелети) и складово помещение за съхранение на пелетите; изграждане на паркинг с капацитет 8-10 автомобила и на плътна ламаринена ограда; изграждане на сондажен кладенец за осигуряване на обекта с вода за питейно-битови, производствени и противопожарни нужди; изграждане на водоплътна изгребна яма, в която ще се отвеждат отпадъчните води (битовите и производствени); електрозахранване - със собствен електрогенератор и в последствие чрез изграждане на собствен трафопост и присъединяване към електроразпределителната мрежа.
Настоящото изменение на инвестиционното предложение предвижда отпадане на производството на имитиращи продукти (имитиращ Б.С.С. продукт и имитиращ кашкавал продукт) и промяна на възложителя на инвестиционното намерение, а именно: новият възложител е ЕТ „ЗП Неджми Караибраим“ с ЕИК 204925123.
Всички останали параметри на инвестиционното предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“, оценени чрез процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС, в резултата на която е постановено горецитираното решение по преценяване на необходимостта от ОВОС (местоположение, капацитет, начин на осигуряване на вода за питейно-битови, производствени и противопожарни нужди; необходими водни количества; начин на ел. захранване; начин на третиране на формираните отпадъчни битово-фекални и производствени отпадъчни води) не се променят.
Предложеното изменение не е свързано с промяна на местоположението на първоначалното инвестиционно предложение и не предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуваща техническа и пътна инфраструктура, и извършването на изкопни работи и ползване на взрив. Първоначалното инвестиционно предложение е предвидено да се реализира в границите на защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Така заявеното изменение на инвестиционното предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“ не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че изменението на инвестиционното предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“ е допустимо спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвиденото изменение на инвестиционното предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград, предмет на опазване в защитена зона BG0002076 „Места”, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на млекопреработвателно предприятие и сондажен кладенец в имот № 029027, местност „Туркаре“, землище на с. Марчево, община Гърмен, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград