Съдържание

Посетители

В момента има 230  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №264/2018

Изх. №1298(1)/18.04.2018 г.

инвестиционно предложение „Модернизация на съществуваща система за пречистване на отпадъчни води и въвеждане на затворен цикъл за технологични отпадъчни води и двойно пречистване на битови отпадъчни води към винарска изба „Вила Мелник“, разположена в поземлен имот с идентификатор 77565.33.61 в местността Бели брег по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Хърсово, община Сандански, област Благоевград“

Възложител:„ВИНАРСКА ИЗБА ВИЛА МЕЛНИК“ ООД ЕИК 101774754

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1298/02.04.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Модернизация на съществуваща система за пречистване на отпадъчни води и въвеждане на затворен цикъл за технологични отпадъчни води и двойно пречистване на битови отпадъчни води към винарска изба „Вила Мелник“, разположена в поземлен имот с идентификатор 77565.33.61 в местността Бели брег по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Хърсово, община Сандански, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда модернизация на изградена и въведена в експлоатация в поземлен имот с идентификатор 77565.33.61 в местността Бели брег по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Хърсово, община Сандански, област Благоевград система за пречистване на отпадъчните води към Винарска изба „Вила Мелник“, и свързаните с нея съществуваща канализация до точка за контрол след съществуващата пречиствателна станция. С модернизацията се цели подобряване на качественото на пречистените води, отговарящи на изискванията на Наредба №18/2009 г. за качествата на водите за напояване и оползотворяването им за напояване.
Винарска изба „Вила Мелник“ и обслужващата я пречиствателна станция за отпадъчни води са въведени в експлоатация с Разрешение за ползване №СТ-05-60/2013 г. на заместник-началник на ДНСК. За заустване на отпадъчните води, формирани от винарската изба във воден обект от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ е издадено Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води №43740004/17.08.2012 г., с краен срок на действие 17.08.2018 г.
Предвижданията на настоящото инвестиционно предложения са свързани с въвеждане на затворен цикъл за технологичните отпадъчни води и допълнително пречистване на битовите отпадъчни води. Не се предвижда промяна в количеството и/или характера на отпадъчните води, подлежащи на пречистване, както и на мястото на заустване и за собствен мониторинг съгласно издаденото разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води.
За пречистване на технологичните отпадъчни води е предвидена технологична схема за биологично и механично пречистване на отпадъчните води с „фиксирана биомаса“, включваща следните съоръжения: първичен (двуетажен) утаител за механично пречистване на отпадъчните води и акумулиране на изгнилите утайки; пясъчно-чакълен филтър за подземно биологично пречистване на отпадъчните води с дренажна и оросителна система; дозиращо разпределително устройство за подаване на отпадъчните води и водоплътен резервоар за акумулиране на пречистените отпадъчни води. Акумулираната в резервоара пречистена вода се предвижда да се ползва при необходимост за поливане на зелените площи в имота и на лозови насаждения, или ще се зауства съгласно издаденото разрешително за заустване на отпадъчните води.
Модернизацията на схемата за пречистване на битовите отпадъчни води предвижда преместване на съществуващия модул за пречистване на битовите води с около 50 метра по-нагоре по съществуващата канализация и поставянето на допълнителен (втори) модул тип BIOROK за микробиологично пречистване на същите води, излизащи от преместения съществуващ модул. След модулите за пречистване, пречистените битови води се предвижда да минават по досегашната канализация за технологични води и да влизат за контрол в шахтата, където и сега е разположена контролната точка, без наличие на смесване с технологичните води преди контролната точка. Пречистените битови води ще продължат да се заустват по досегашния начин, съгласно издаденото разрешително за ползване на воден обект с цел заустване на отпадъчни води.
Не се предвижда промяна на технологичните процеси и капацитета на винарната. Не се предвижда и изграждане на нова техническа инфраструктура.
Така заявеното инвестиционно предложение за „Модернизация на съществуваща система за пречистване на отпадъчни води и въвеждане на затворен цикъл за технологични отпадъчни води и двойно пречистване на битови отпадъчни води към винарска изба „Вила Мелник“, разположена в поземлен имот с идентификатор 77565.33.61 в местността Бели брег по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Хърсово, община Сандански, област Благоевград“ не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитен зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-283/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 29 от 2010 г.) и защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Модернизация на съществуваща система за пречистване на отпадъчни води и въвеждане на затворен цикъл за технологични отпадъчни води и двойно пречистване на битови отпадъчни води към винарска изба „Вила Мелник“, разположена в поземлен имот с идентификатор 77565.33.61 в местността Бели брег по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Хърсово, община Сандански, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград