Съдържание

Посетители

В момента има 229  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №260/2018

Изх. №1217(1)/18.04.2018 г.

Подробен устройствен план (ПУП) - план за регулация и застрояване (ПРЗ) и работен устройствен план (РУП) за УПИ I - 87,88, кв. 2 по плана на с. Рожен, община Сандански, област Благоевград.

Възложител:СТОЯНКА ЧАКЪРОВА

Във връзка с внесена от Вас документация с вх. № 1217/28.03.2017 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.,) за горе цитирания план, предвид чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомяваме за следното:
ПУП - ПРЗ и РУП за УПИ I - 87,88, кв. 2 по плана на с. Рожен, община Сандански, област Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Със Заповед № 54/16.07.2012 г. на кмета на община Сандански е допуснато изработване на проект за изменение на действащ ПУП - ПРЗ и изготвяне на ПУП - ПРЗ и РУП в обхвата на УПИ I, кв. 2 по плана на с. Рожен, община Сандански за „Жилищно строителство“.
Съгласно представената информация и документация, горепосоченият имот е урбанизирана територия с площ 260 кв. м. В североизточната му част е изградена едноетажна сграда със застроена площ 20 м2 с предназначение за ракиджийница. Съгласно действащия план за застрояване в югоизточната част на имота е предвидено двуетажно застрояване с проход в първото ниво на границата с УПИ II и новопредвидено в УПИ I.
С настоящият проект – План за регулация, се предвижда УПИ I – 87,88 да се отреди за „Къща за гости“. С плана за застрояване се запазва предвиденото с действащия ПЗ застрояване и се предвижда ново двуетажно северно от него и западно от съществуващата сграда.
С работния устройствен план се определя точно разположението и очертанието на сградите в план, както и с необходимите силуети се изяснява максималната височина на сградите и билата им. Предвидената устройствена зона е „Жилищна, с преобладаващо застрояване с малка височина“. Технически показатели: озеленяване 40%, плътност 60%. Водоснабдяването на имота е предвидено да се осъществи от водопроводната мрежа на с. Рожен. Имотът е достъпен от път.
Не са налични данни, че с горепосочените ПУП и РУП се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС, както и не са налични основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането им.
Съобразено с гореизложеното за „Подробен устройствен план (ПУП) - план за регулация и застрояване (ПРЗ) и работен устройствен план (РУП) за УПИ I - 88,87 в кв. 2 по плана на с. Рожен, община Сандански, област Благоевград с цел отреждане на имота за къща за гости“, не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г. изм. и доп.) и BG0002072 “Мелнишки пирамиди” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-283/16.03.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 29/2010 г.).
При извършена проверка за допустимост по реда на чл. 12, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализацията на предвидените с плана дейности не противоречат на режима на защитена зона BG0002072 “Мелнишки пирамиди” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването й.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания на видове, вкл. птици, не се предполага увреждане и трансформация на местообитания и местообитания на видове в зоната, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” и BG0002072 “Мелнишки пирамиди”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „ПУП - ПРЗ и РУП за УПИ I - 87,88, кв. 2 по плана на с. Рожен, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград