Съдържание

Посетители

В момента има 342  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №906/2017

Писмо изх. №950(11)/13.12.2017

Уведомление за инвестиционно предложение „Добив на подземни води чрез изграждане на ново водовземно съоръжение (сондажен кладенец) за битови нужди, поливане на зелени площи и измиване на паркинг в арт център и шоурум, предвиден за изграждане в поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“

Възложител: „АТЕЛИЕ БОЯР“ ООД, ЕИК 203702092

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №950/16.03.2017 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Добив на подземни води чрез изграждане на ново водовземно съоръжение (сондажен кладенец) за битови нужди, поливане на зелени площи и измиване на паркинг в арт център и шоурум, предвиден за изграждане в поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация, настоящото инвестиционно предложение е свързано с промяна на първоначални предвиждания за водоснабдяване и заустване на отпъдъчните води чрез водопроводно и канализационно отклонение във връзка с заявено от възложителя инвестиционно предложение „Изграждане на артцентър и шоурум в поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград, а именно: предвижда се добив на подземни води чрез изграждане на ново водовземно съоръжение (сондажен кладенец), което ще бъде разположено в южната част на поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград. Количеството на добиваната подземна вода е предвидено да бъде в размер на 2 396 куб. м. Същата е предвидено да се ползва за битово водоснабдяване на арт центъра и шоурума със застроена площ от 2000 кв. м, измиване на паркинга към тях с обща площ около 600 кв. м и поливане на зелени площи с размер около 1200 кв. м.
Очакваното годишно количество отпадъчни води от дейността на обекта в размер на 1671.4 куб. м се предвижда да се зауства в изгребна яма с капацитет 17 куб. м. За обслужването на съоръжението е представен договор с „ВиК“ ЕООД – Благоевград.
За инвестиционното предложение „Изграждане на арт център и шоурум в поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ РИОСВ – Благоевград се е произнесла с писмо с Изх. №2936(1)/19.08.2016 г. на основание, по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящото инвестиционно предложение от страна на възложителя не е заявена промяна по отношение на местоположението и на останалите характеристики и параметри за основния обект и на потенциалните въздействия, съобразени в хода на произнасянето по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Така заявеноq инвестиционното предложение за „Добив на подземни води чрез изграждане на ново водовземно съоръжение (сондажен кладенец) за битови нужди, поливане на зелени площи и измиване на паркинг в арт център и шоурум, предвиден за изграждане в поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
От извършената проверка по отношение на местоположението на имота, в който е предвидено да се реализира инвестиционното предложение, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо са разположени следните защитени зони: защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.) и защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 5 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) приет с Решение №1108/29.12.2016 г. на Министерски съвет и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) приет с Решение №1108/29.12.2016 г. на Министерски съвет, при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в т. 4.5, т. 7, т. 8 и т. 9 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-114/07.12.2017 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с Вх. №950(10)/11.12.2017 г., копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Добив на подземни води чрез изграждане на ново водовземно съоръжение (сондажен кладенец) за битови нужди, поливане на зелени площи и измиване на паркинг в арт център и шоурум, предвиден за изграждане в поземлен имот с идентификатор 04279.77.35 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Приложение: съгласно текста.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград