Съдържание

Посетители

В момента има 251  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №840/2017

Писмо изх. №3626(1)/01.12.2017

проект за „Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП - ПЗ) за разделяне на имот с пл. № 45 по плана на с. Делвино, община Благоевград с цел образуване на два нови поземлени имота с № 85 и № 86, с предназначения „за жилищно строителство“ - ново ниско свързано жилищно застрояване и запазване режима на съществуващите сгради“

Възложител: Й. С. Р., К. И. И.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с вх. № 3626/16.11.2017 г.на РИОСВ - Благоевград за горецитирания ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Проект „Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП - ПЗ) за разделяне на имот с пл. № 45 по плана на с. Делвино, община Благоевград с цел образуване на два нови поземлени имота с № 85 и № 86, с предназначения „за жилищно строителство“ - ново ниско свързано жилищно застрояване и запазване режима на съществуващите сгради“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация имот с пл. № 45 по плана на с. Делвино, община Благоевград е с площ 1.272 дка и в него има изградени жилищни сгради.
Със Заповед № 1335/06.11.2017 г. на кмета на община Благоевград е разрешено изработване на Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП - ПЗ) за разделяне на имот с пл. № 45 по плана на с. Делвино, община Благоевград с цел образуване на два нови поземлени имота с № 85 и № 86, с предназначения „за жилищно строителство“ - ново ниско свързано жилищно застрояване и запазване режима на съществуващите сгради.
С Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП - ПЗ) се предвижда имотът да бъде разделен с цел образуване на два нови поземлени имота с № 85 и № 86 с предназначения „за жилищно строителство“. Съществуващите сгради в имота ще бъдат запазени. Не се предвижда изграждане на нови.
Имотът е електрозахранен, водоснабден и свързан с градската канализационна мрежа.
Имотът, предмет на плана не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 122 от 02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г.).
На този етап не са налични данни, че с ПУП - ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното за проект на „Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП - ПЗ) за разделяне на имот с пл. № 45 по плана на с. Делвино, община Благоевград с цел образуване на два нови поземлени имота с № 85 и № 86, с предназначения „за жилищно строителство“ - ново ниско свързано жилищно застрояване и запазване режима на съществуващите сгради“ не следва да се провежда процедура по екологична оценка по реда на Глава шеста от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за проекта на „Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП - ПЗ) за разделяне на имот с пл. № 45 по плана на с. Делвино, община Благоевград с цел образуване на два нови поземлени имота с № 85 и № 86, с предназначения „за жилищно строителство“ - ново ниско свързано жилищно застрояване и запазване режима на съществуващите сгради“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните, посочени в уведомлението по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за ОС или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград